Chia 500 g
Kód: 670Súvisiaci tovar
Podrobný popis
Chia 500 g
Chia semienka ponúkaju:
- omega 3 mastné kyseliny pre zdravé srdce a cievy
- vysoký obsah vápnika a fosforu pre zdravé kosti (chia semienka obsahuj[ viac vápnika ako mlieko)
- zdroj energie pre športovcov
- gélovitá konzistencia po namočení rýchlo zaženie hlad, čo napomáha chudnutiu
Chia semienka pochádzajú z Mexika a Guatemaly. Vyznačujú sa predovšetkým veľmi vysokým obsahom omega 3 nenasýtených mastných kyselín, ktoré majú preukázateľne pozitívny vplyv na kardiovaskulárny systém. Chia semienka na rozdiel od živočíšnych zdrojov omega 3 nenasýtených kyselín (napr. rybý olej) neobsahujú žiadny cholesterol!
Z minerálov sú chia semienka bohaté na vápnik - obsahujú viac vápnika než mlieko. Chia semienka obsahujú tiež ďalšie minerály a stopové prvky, napr. fosfor (dôležitý pre zdravé kostí), magnézium (horčík), železo a meď. Sú tiež zdrojom vitamínu B.
Chia semienka majú vysoký obsah vlákniny, proteínu, omega 3 ALA, antioxidantov, vápnika, horčíka a ďalších vitamínov a minerálov. Sú vysoko hydrofilné (viažu na seba vodu a poskytujú telu dlhodobú postupnú vnútornú hydratáciu.) Vďaka svojim sýtiacim vlastnostiam prirodzeným spôsobom zvyšujú objem potravy bez dodatočnej energie. Chia semienka sú často označované ako "jedlo bežcov", vhodné pri dlhotrvajúcej fyzickej záťaži.
Chia semienka dostali aj pomenovanie “Indiánska bežecká potravina” kvôli jej perfektnému zloženiu práve pre bežcov.
Použitie: Maximálne 15 g denne (jedna kopcovitá polievková lyžica). Semienka môžete pridávať do chleba, muffinov alebo s nimi posypať ďalšie pokrmy. Sú vhodné do smoothies, cereálií, šalátov, jogurtov, alebo ich môžete konzumovať priamo. Chia semienka môžete namlieť na jemný prášok alebo ich namočiť do vody a získať tým želírovaciu hmotu, ktorá sa používa na zahusťovanie.
Chia nemá žiadnu chuť, tým pádom nepokazí chuť žiadneho jedla. Ideálne je konzumovať celé Chia semienko, nakoľko celé prechádza traktom a zároveň tým čistí črevá. Máyovia si semienko dávali do vody, vytvoril sa tak gél, ktorý si ochutili citrónom (nápoj chia fresca). Alebo jedli celé suché Chia semienka.
Nie však každému je príjemné zjesť celé semienko a preto ho môžete jemne popražiť a pomlieť. Popražiť preto, lebo Chia je olejnatá a jemným opražením sa lepšie melie. Môžete si s ním posypať akékoľvek jedlo. Ak ste sa rozhodli pridať Chia do pečenia, pečením Chia získa jemnú chuť orechov. Chia nestráca na hodnote mletím (aj keď je dlhšie pomletá) ani pečením.
Uskladňuje sa v izbovej teplote. Ak by ste ju skladovali tam kde je vlhko, mohli by napučať.
CHIA semienka sú 100% bezlepkové - neobsahujú lepok (glutén).
Vedeli ste, že...
Gélovitá kaša tvorená jednou lyžicou na jemno mletých chia semienok a 3 lyžicami vody skvelo nahradí 1 vajce pri pečení vašich domácich dobrôt?
RECEPT
Mango-Chia puding
- Chladené mango rozmixujeme s trochou vody
- Dve datle + konopné, mandľové či kokosové mlieko + lyžica chia semienok rozmixujeme
- Naaranžujeme do pohárov. Ozdobíme makadamovymi (alebo inými) orechmi
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.