Mandle 500 g
Kód: 567Podrobný popis
Mandle 500 g
Mandle, sú bežne považované za orechy. V skutočnosti sú semenami ovocia z mandľovníka, krásneho stromu strednej veľkosti, ktorý má voňavé ružové a biele kvety. Podobne, ako broskyňa, čerešňa, či marhuľa, dáva mandľový strom ovocie s tvrdým semenom. Semeno mandľového ovocia je to, čo nazývame orieškom. Mandle sú bielej farby, obalené hnedastým plášťom a uzavreté v tvrdej škrupine.
Mandle majú vyšší obsah vlákniny, vápnika, vitamínu E, riboflavínu a niacínu, než akýkoľvek iný druh orechov, tvrdí Jenny Heap - registrovaný dietológ pre riadenie mandlí v Kalifornii.
Bielkoviny sú konštrukčným prvkom našich svalov, kože a chrupavky. Ale tiež vykonávajú ďalšie metabolické funkcie, ako napríklad prenos kyslíka do krvi, alebo fungujú ako regulátor metabolických procesov. U kulturistov sú bielkoviny pravdepodobne najdôležitejším zdrojom na budovanie svalovej hmoty. Mandle obsahujú veľké množstvo bielkovín, čo ich robí veľmi užitočným doplnkom vo výžive športovcov.
Mandle sú fantastickým zdrojom mnohých vitamínov a minerálov, ako je napríklad fosfor. Fosfor má značný vplyv na pevnosť a odolnosť kostí, zubov a zároveň zabraňuje vzniku ochorení súvisiacich so starnutím, ako je osteoporóza.
Prítomnosť mangánu, medi a riboflavínu v mandliach zvyšuje energiu a urýchľuje metabolizmus. Ak ste na cestách, hrsť mandlí vám dodá dosť energie počas dňa bez zbytočného prejedenia sa kalórií a tuku.
V mixéri nasekajte mandle na požadovanú veľkosť - pridajte do jogurtu, či do ovsených vločiek.
TIP: mandle máčajte cez noc vo vode - ráno budú ľahšie stráviteľné. Prečo? Jednoducho povedané - namáčaním zvyšujeme nutričné vlastnosti mandlí a uľahčujeme telu ich trávenie.
Počas namáčania sa totiž udejú tieto dva procesy:
Uvoľnia sa inhibítory (brzdiče) enzýmov, ktoré síce pomáhajú, aby nevyklíčili v nesprávny čas a na nesprávnom mieste, ale pre človeka predstavujú nedostatočnosť uvoľňovania živín, ktoré sú v nich schované. Tieto brzdiče bránia akejkoľvek interakcii enzýmov s okolím, no voda im akoby dá signál, že už môžu rásť a začne sa proces klíčenia.
Deaktivácia kyseliny fytovej, ktorá na seba v našom tele viaže dôležité minerály ako zinok, železo, horčík, vápnik a iné a tak brzdí ich vstrebávaniu sa do krvi. Namáčaním do vody pomáhame jej množstvo eliminovať a necháme živiny prúdiť do nášho tela. Vodu by sme mali používať vždy studenú a ak mandle nechávame vo vode dlhšie ako cez noc, treba ju vymieňať za čerstvú. No nemali by sme ich nechať namočené dlhšie ako 2-3 dni, pretože hrozí strata živín.
Takto upravené mandle milujú aj deti a starší ľudia.
Postup:
- Vložte mandle do veľkej misky.
- Zalejte ich čistou prevarenou vodou, ktorú necháte najprv vychladnúť.
- Na každé 2 až 3 dcl vody pridajte 1 čajovú lyžičku soli.
- Zamiešajte, aby sa soľ rozpustila
- Nechajte mandle namočené 7 hodín alebo cez noc.
- Vodu sceďte a mandle opláchnite v čerstvej vode.
- Následne môžete mandle buď hneď konzumovať, alebo vysušiť - pri max. 150°C a odložiť do chladničky do zásoby - v chlade vydržia týždeň.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.