Arónia bio sušený plod 250 g
Kód: 2919Súvisiaci tovar
Podrobný popis
Arónia BIO sušený plod 250 g
Arónia obsahuje:
- antokyaníny
- bioflavonoidy
- vitamíny B2, B3, B9, E, C
- karotény
- rutín
- železo, horčík, draslík, zinok
- bór, flor, mangán, meď, kobalt, molybdén...a až 400 mikrogramov jódu na 100 g
Antikyány obsiahnuté v arónii majú schopnosť:
- chrániť pred vznikom rakoviny
- sú prevenciou proti vzniku srdcového infarktu a arteriosklerózy
- chrániť pred vznikom kardiovaskulárnych chorôb
- predchádzať cukrovke
- predchádzať Alzheimerovej choroby a reumatizmu či artritídy
Antokyány sú flavonoidy. Nachádzajú sa hlavne v šupkách a jadierkach. V r.1936 maďarskí vedci István Rusznyák a Albert Szent-Györgyi potvrdili, že v rastlinách zohrávajú esenciálnu úlohu, pričom v ľudskom organizme pôsobia podobne ako vitamíny.
Z ďalších priaznivých fyziologických účinkov môžeme vyzdvihnúť antibakteriálne, antiparazitárne, hepatoprotektívne a antivírusové účinky. Majú aj antimutagénny účinok, inhibujú glykozyltransferázovým enzýmom, zabraňujú výskyt zubného kazu, blokujú lipidovú peroxidáciú, ba majú aj protinádorový účinok. Bol potvrdený ich cytotoxický účinok u nádorových buniek. V prípade popálenín a poškodenia pokožky flavonoidy stimulovali tvorbu epitelu.
O fyziologických účinkoch antokyinínov je dôležité vedieť, že pôsobia predovšetkým v zažívacom trakte a obehovom systéme. Inaktivujú voľné radikály, vo fosfolipidovej vrstve biomembrán inhibujú peroxidáciu lipidov, znižujú oxidačné poškodenie LDL, a tým aj riziko vzniku aterosklerózy.
Ľudové liečiteľstvo v Rusku čiernu aróniu už veľmi dlhú dobu využíva takmer „allround”, teda na rôzne neduhy ako domáci liek. Predovšetkým pri črevných infekciách, kožných ochoreniach, infekciách močových ciest a pri vysokom krvnom tlaku.
Polyfenol a flavonoidy, na ktoré je arónia mimoriadne bohatá viažu protizápalové markery (napr. cyklooxygenázu, resp. TNF-alfu). Okrem toho blokujú enzým, ktorý by spôsobil tvorbu kyseliny arachidonovej, ktorá je spúšťačom všetkých zápalových procesov.
Arónia je veľmi odolná rastlina, ktorá prežije aj na Sibíri. Doktor Mičurin s pestovaním Arónie urobil množstvo pokusov. Do východnej Európy sa dostala zo Sovietskeho zväzu, po prevrate sa na ňu jednoducho pozabudlo.
Kríky sú odolné proti mrazom aj suchu. Arónia nevyžaduje takmer žiadnu chemickú ochranu, lebo v prírode neexistujú škodcovia ani choroby, ktoré by kríky ohrozili. Bobule sú tiež veľmi odolné proti hnilobe aj ostatným ochoreniam. Aj keď spadnú na zem, veľmi dlho zostanú zdravé, pretože obsahujú aj protiplesňové a antibakteriálne látky. Obraté vydržia v chlade a tme čerstvé 2 mesiace i dlhšie.
Plody sú vitamínovou bombou.
Jedlé čierne plody, síce s nižším obsahom vitamínu C (10 - 60 mg na 100 g), ale s veľkým množstvom ďalších fyziologicky cenných látok. Arónia obsahuje bioflavonoidy vrátane vitamínu P, vitamíny PP, B2, B9, karotény, pektínové látky, rutin (skôr označovaný ako vitamín P), triesloviny. Sorbitu obsahujú až 3,5% - je náhradou cukru pre chorých cukrovkou. Majú značný obsah železa a mikroelementov - ako napr.: bór, fluór, mangán, meď, kobalt, molybdén a ďalší.
Plody bez semien obsahujú až 400 mikrogramov jódu na 100 g. Ide o prvok žiadúci hlavne pre tehotné a kojace ženy a deti. U detí má jód dôležitou rolu pri rozvoji mozgu a inteligencie, pri prevencií zubného kazu, a s ďalšími obsahovými látkami arónie i na posilnenie imunitného systému. U dospelých i detí je jód dôležitý pre činnosť štítnej žľazy, hormonálnu rovnováhu a ochranu pred rádioaktívnym jódom (vysokým obsahom jódu je toto ovocie blízke plodom kiwi).
Bioflavonoidy podporujú pôsobenie vitamínu C a pôsobia s ním často synergicky. Plody arónie je preto vhodné doplniť vitamínom C v tabletách alebo ovocí s vyšším množstvom vitamínu C hlavne pri spevňovaní kapilár, liečbe hypertenzie, aterosklerózy, nachladenia a zápale pľúc. Konzumácia ovocia s vyšším obsahom bioflavonoidov je veľmi vhodná pri vysokom krvnom tlaku, strese, chronických bolestiach, zápaloch (vrátane zápalu pľúc) a skleróze.
Rutín obsiahnutý v plodoch sa používa k výrobe liečiv.
Antokyániny sú bioaktívne látky, ktoré majú vplyv na množstvo procesov prebiehajúcich v ľudskom organizme. Tieto farbivá sa v poslednej dobe preslávili svojou schopnosťou neutralizovať voľné radikály - okrem iného pomáhajú spomaľovať starnutie buniek. Voľné radikály hromadiace sa v našom tele môžu viesť ku vzniku mutácii a tým spôsobiť rôzne rakovinové ochorenia.
Dávkovanie:
Doporučuje sa konzumovať priamo alebo rozmixovať na džús, kokteil. Je možné pridať cukor alebo med. Chuťou pripomína čučoriedky.
Arónia obsahuje bioflavonoidy vrátane vitamínu P, vitamíny PP, B2, B9, karotény, pektínové látky, rutín (skôr označovaný ako vitamín P), triesloviny. Sorbitolu obsahujú až 3,5% - je náhradou cukru pre chorých cukrovkou. Majú značný obsah železa a mikroelementov - ako napr.: bór, fluór, mangán, meď, kobalt, molybdén a ďalšie.
Zloženie: 100% Aronia melanocarpa BIO
Tradičné použitie: Arónia BIO je trpkej sladkastej chuti so zaujímavým aftertastom. Odporúča sa ju konzumovať sušenú. Možno ju aj tepelne upraviť, avšak čiastočne tým strácajú účinné látky. Môžeme ju užívať priamo alebo rozmixovať a vyrábať džúsy (či s mliekom koktaily). Pri užití v nápojoch a pridaním malého množstva cukru či medu sa stráca trpkosť a vystupuje úžasná špecifická chuť pripomínajúca čučoriedky.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.