Rybí olej s organicky viazaným jódom - množstevné zľavy

Rybí olej s organicky viazaným jódom - množstevné zľavy

Kód produktu:
Dostupnosť:
Skladom
Cena: 18,90€19,90€ Bez DPH: 15,75€
3 ks a viac - 17,90€
Popis

Omega-3 + organicky viazaný jód 150 mcg / 5 ml

270 ml, 54 denných dávok pre dopelých

Množstevné zľavy!!


Pri objednávke 3 balení   -     17,90 EUR/balenie

SPOTREBOVAŤ DO: 11/2018

 

 Omega-3 HP+I natural 

 

Vysoko čistený rybí olej z arktických tresiek - zdroj omega - 3 mastných kyselín v prirodzených koncentráciách a organicky viazaného jódu.

 

Obsahuje až 40% omega -3 v prirodzenej, ľahko vstrebateľnej forme prírodného rybieho tuku.

Organicky viazaný jód má antiproliferatívne účinky = znižuje nadmerné delenie buniek, vhodný ako súčasť liečby onkologických ochorení a zápalov štítnej žľazy s prejavmi hypertrofie = zväčšenia.

U žien znižuje citlivosť estrogénových receptorov, vhodný pri fibrocystickom ochorení prsníka a vaječníkov. Omega-3 mastné kyseliny zároveň pôsobia protizápalovo.

 

1 polievková lyžica obsahuje:

Omega-3: EPA: 874mg, DHA: 598mg, ALA: 368mg.

Organicky viazaný jód 150 mcg.

 

UŽÍVANIE :

Dospelí 1 čajovú lyžičku  denne s jedlom v rámci prevencie,

pri ochoreniach polievkovú lyžicu denne.

Doplnok výživy, nie je určený deťom a tehotným ženám.

 

 

Synergia - spojenie jódu s omega-3 mastnými kyselinami.

 
Poskytuje dvojakú výhodu, zabezpečuje vysoko vstrebateľnú a biologicky využiteľnú formu jódu a zároveň dodáva telu esenciálne omega-3 mastné kyseliny. Synergia dvoch esenciálnych výživových zložiek originálneho prípravku zabezpečuje vzájomnú podporu účinkov a tým zlepšenie účinnosti pri viacerých ochoreniach.

 

Jód je nevyhnutný pre funkčnosť štítnej žľazy, je súčasťou molekúl hormónov štítnej žľazy.

 

Jód je stopový prvok a tvorí približne 60 % objemu hormónov štítnej žľazy. Tieto sú pre vývoj a život organizmu nepostrádateľné. Pri jeho nedostatku štítna žľaza nedokáže produkovať dostatočné množstvo hormónov (tyroxín a tyroníny), dôsledkom čoho dôjde k nepriaznivým zmenám v celom organizme. Štítna žľaza sa zväčší a vzniká hrvoľ - struma.

 

S deficitom jódu v organizme súvisia často aj poruchy sústredenia, spomalené reflexy, suchá koža, zápcha a pocit chladu v končatinách. Sú to príznaky, s ktorými mnohí z nás lekára väčšinou ani nenavštívia. U žien je nedostatok jódu jednou z príčin porúch menštruačného cyklu a problémov s tehotenstvom. U mužov zasa príčinou porúch plodnosti.

 

 

Jód významne znižuje riziko rakoviny. Navodzuje apoptózu- programovaný zánik bunky. Kontroluje signálne mechanizmy buniek sprostredkované rastovými faktormi (VEGF). Protirakovinové účinky jódu sa pokladajú za jeho najvýznamnejšiu funkciu.

Jód je dôležitým antioxidantom.

20% celkového obsahu jódu  sa nachádza v koži, najmä v potných žľazách. Nedostatok jódu spôsobuje suchú kožu so zníženou schopnosťou tvorby potu.

Jód sa sústreďuje tiež v slinných žľazách kde sa zúčastňuje tvorby slín.

Jód sa koncentruje v tkanivách prsnej žľazy, kde pôsobí desenzitizačne na estrogénové receptory, čím dostáva pod kontrolu nadmerné delenie buniek a pôsobí preventívne proti fibrocystickému ochoreniu prsníka a chráni pred vznikom rakoviny prsníka.

 

V žalúdočnej sliznici zohráva životne dôležitú úlohu pri tvorbe žalúdočnej kyseliny. Nedostatok jódu môže byť príčinou achlórhydrie – poruchy tvorby žalúdočnej kyseliny a môže zvyšovať riziko rakoviny žalúdka. Zvyšuje odolnosť  sliznice voči Helicobacter pylori.

Slzné žľazy potrebujú jód k tvorbe sĺz. Medzi príčiny suchých očí okrem zápalov a nedostatku omega-3 mastných kyselín patrí tiež nedostatok jódu.


Experimentálne výsledky: rakovinové bunky sú citlivejšie na molekulárny jód

Podľa výsledkov mexickej štúdie z roku 2008 rakovinové bunky sú oveľa citlivejšie na podávanie molekulárneho jódu (I2) ako normálne bunky. Uvedená hypotéza vychádza z exaktných hodnôt minimálnych koncentrácií, pri ktorých dochádzalo k apoptóze – zániku buniek.
Už relatívne nízke a stredné koncentrácie elementárneho jódu (10 – 20 µM) alebo delta-jódolaktónu (0,5 µM) dokážu navodiť apoptózu rakovinových buniek, zatiaľ čo u normálnych buniek dochádza k navodeniu apoptózy až pri vyššej koncentrácii elementárneho jódu (40 µM).

Výsledky potvrdzujú že rovnako elementárny jód ako aj delta-jódolaktón aktivujú rovnaký intracelulárny (vnútrobunkový) mechanizmus. 
Antineoplastické - protirakovinové účinky zahŕňajú väzbu elementárneho jódu na kyselinu arachidónovú a vznik delta-jódolaktónov.

 

 

Zdroje: 
   1. O.Arroyo-Helguera, E Rojas,G.Delgado,C.Aceves: Signaling pathways involved in the antiproliferative effect of molecular iodine in normal and tumoral breast cells: evidence that 6-iodolactone mediates apoptotic effects; Endoc.Cancer 2008;15:1003

 

2. C.Aceves et al:Antineoplastic effect of iodine in mammary cancer: participation of 6-iodolactone (6-IL) and peroxisome proliferator-activated receptors (PPAR); Mol.Cancer 2009; 8:33

 

Zdroje jódu

Anorganický jód

Jód sa v dôsledku postupného vyplavovania z pôdy nachádza v prostredí vo veľmi nízkych koncentráciách. To zapríčiňuje nedostatočný obsah jódu v celom potravinovom reťazci nášho regiónu. Výsledkom nízkeho obsahu jódu v potravinách je deficitný príjem vedúci k poruchám funkcie štítnej žľazy a súvisiacich ochorení.

Zabezpečenie dostatočného príjmu jódu v súčasnosti rieši obohacovaním kuchynskej soli o prídavok anorganickej soli jódu, jodidu draselného. Po zavedení jodidovania kuchynskej soli došlo k zníženiu výskytu ochorení súvisiacich s deficitom jódu. Napriek tomu stále patríme ku krajinám s relatívne vysokým percentom deficitu jódu.

Pri skladovaní soli (vo vlhkom prosterdí), totiž dochádza už po 7 dňoch k úbytku jódu na polovicu !Ďalšia časť jódu sa stráca pri varení, prchaním jódu pri varení jedlo stráca ďalších 20-30% pôvodného obsahu jódu.

Organicky viazaný jód

Organicky viazaný jód je forma jódu chemicky viazaného na organické látky, môžu byť nimi napríklad bielkoviny, tuky alebo uhľovodíky. Organicky viazaný jód je biologicky vysoko aktívnou formou s optimálnou vstrebateľnosťou bez rizika nežiadúcich účinkov. Organicky viazaný jód sa vyskytuje v potravinách, rybách, morských riasach. Najbohatším zdrojom sú morské riasy. Vysoký obsah organicky viazaného jódu je v morských rybách, v treskách, tuniakoch, makrelách, Organicky viazaný jód môže prekvapivo pochádzať aj z atmosféry.

Aj pre obsah jódu v atmosfére nad oceánmi má pobyt pri mori ozdravný účinok. Prospešný vplyv látok z morského prostredia využíva talasoterapia. 

Ryby poskytujú prirodzený, najbohatší zdroj organicky viazaného jódu, kde dochádza k organickej väzbe elementárneho jódu uvoľneného morskými riasami na poly nenasýtené mastné kyseliny rybieho tuku. 

Alternatívou k prirodzenému zdroju, rybám môžu byť rastlinné oleje obohatené o organicky viazaný  elementárny jód vytvárajúci jódované mastné kyseliny. Na rozdiel od rýb obsahujú rastlinné oleje prevahu omega-6 nenasýtených mastných kyselín.

Organicky viazaný molekulárny jód má preukázateľné antiproliferatívne a protirakovinové účinky na rozdiel od anorganického jódu, ktorý tieto účinky nemá.

Ryby poskytujú komplex organicky viazaného jódu vo forme jódolaktónov, omega-3 tukov s organickou väzbou jódu, jódoalbumínov a anorganických jodidov.

Obohatené rastlinné oleje, napríklad tekvicový alebo slnečnicový olej poskytujú organicky viazaný jód viazaný prevažne na omega-6 tuky a kyselinu olejovú.

 

Odporúčaná denná dávka jódu u dospelých je 150 mcg.

 

 

Syndróm suchého oka
Jód je nevyhnutný pre funkciu všetkých žliaz, tvorbu tráviacich štiav, slín a sĺz. Nedostatok jódu rovnako ako aj omega-3 mastných kyselín môže viesť k syndrómu suchého oka. Obe výživové zložky prípravku pôsobia synergicky – spoločne v prevencii a podpornej liečbe syndrómu suchého oka. Obmedzujú zápaly očí, chránia očnú sietnicu, zlepšujú produkciu slzného filmu a zvyšujú jeho hydrofilno-lipofilnú stabilitu. 

 

Viac na www.nutraceutika.sk

 

 

Recenzia (1)

Napísať recenziu



Poznámka: HTML nie je preložené!

-            +