BIO QUINOA ČERVENÁ 500 g

BIO QUINOA ČERVENÁ 500 g

Kód produktu:
Dostupnosť:
Skladom
Cena: 3,94€ Bez DPH: 3,28€
Popis
QUINOA ČERVENÁ je 
  • prirodzene bezlepková potravina
  • vysoký podiel bielkovín, kompletné aminokyseliny
  • potrava Inkov, pestuje sa už 3000 rokov
  • jednoduchá príprava, podobne ako ryža
  • krásna červená farba pre vizuálne lákavé jedlá

Červená quinoa má veľmi podobné nutričné hodnoty ako jej biela „kolegyňa“. Môže byť mierne chrumkavejšia. Vďaka jej zvláštnej červenej farbe sa s ňou v kuchyni môžete kreatívne vyšantiť a pripraviť vizuálne atraktívne jedlá.

Quinoa je rastlina pochádzajúca z Južnej Ameriky. Využívajú sa jej semená, ktoré sa podobajú na obilniny, quinoa však botanicky medzi obilniny nepatrí. Je pestovaná už 3000 rokov a podľa archelogických dôkazov jej využívanie pastiermi a zberačmi siaha až do obdobia pred 7000 rokmi.

Z nutričného hľadiska má viacero výnimočných vlastností. Quinoa je prirodzene bezlepková potravina. Obsahuje vysoký podiel bielkovín (14 %), čo je viac než má väčšina obilnín (viac bielkovín na 100 kalórií obsahuje len divoká ryža a ovos). Nielen to, quinoa dokonca obsahuje všetky aminokyseliny vrátane esenciálnych (t.j. tých, ktoré si telo nedokáže samé vyrobiť). Ďalej je bohatá na horčík a železo. Neobsahuje lepok a je ľahko stráviteľná.

AKO SA POUŽÍVA A PRIPRAVUJE QUINOA

Quinoa sa pripravuje podobne ako ryža. Stačí ju zaliať vodou (približne 2 šálky vody na 1 šálku quinoy) a variť približne 14 – 18 minút. Podáva sa rovnako ako obilniny (ryža, kuskus,…).
Quinoa sa dá pripraviť aj na sladko, ochutiť ovocím, orechami, medom a bude z nej výborná a ľahko stráviteľná raňajková kaša. Skúste si ju uvariť v kokosovom mlieku. 
Na slano pridajte aj kurkumu, olivy....fantázii sa medze nekladú..

Quinoa sa môže aj naklíčiť, čím sa ešte viac zvýši jej výživová hodnota.
Klíčením sa aktivujú prirodzené enzýmy a zvyšuje sa obsah vitamínov. Ku klíčeniu dochádza už po 2 – 4 hodinách po namočení vo vode. Naklíčená quinoa sa dá pridávať do šalátov a iných studených jedál.

  • uvarte podobne ako ryžu
  • podávajte ako prílohu k jedlám
  • pripravte na sladko ako raňajkovú kašu
  • naklíčte a pridajte do šalátov

ZAUJÍMAVOSTI O RASTLINE QUINOA

Quinoa má veľmi dlhú históriu. Bola dôležitým zdrojom potravy pre pôvodných obyvateľov Andskej oblasti v Južnej Amerike. Španielski kolonizátori jej pestovanie obmedzovali, pretože bola súčasťou indiánskych náboženských rituálov. Inkovia boli nútení namiesto quinoy jesť pšenicu.

Quinoa je čoraz obľúbenejšia v USA, Európe a Japonsku. To spôsobilo rapídny nárast jej ceny.
Na jednej strane je to nepríjemné pre konzumentov, na druhej strane to však umožňuje prežitie a návrat roľníkov do horských oblastí Ánd (pestuje sa prevažne v nadmorskej výške 2500 – 4000 m.n.m.).
Z minerálnych látok v nej nájdeme železo, mangán, meď, fosfor, horčík a zinok. 
Z vitamínov je bohatá  na vitamín C, thiamin, riboflavin, alfa-tokoferol, beta-karoten a kyselinu listovú.  
Okrem množstva vitamínov a minerálov je plná zdravých polynenasýtených mastných kyselín,  vlákniny a antioxidantov.
Vďaka vyváženému pomeru esensiálnych aminokyselín, by nemala chýbať v kuchyni vegetariánov alebo vegánov. 
Jej ideálne zloženie vyrovnáva hladinu cukru v krvi, čím sa quinoa stáva skvelou prevenciou cukrovky. 
Pravidelnou konzumáciou znižuje riziko srdcovocievnych ochorení.


 


Slané muffiny s quinoou

Na 12 ks muffinov potrebujeme:

• 100 g šunka (minimálne 85% mäsa)
• 100 g 30% syru
• 100 g QUINOA
• 100 g cuketa
• 3 vajíčka
• hrsť petržlenovej vňate

Quinou uvaríme a prebytočnú vodu zlejeme. Cuketu a syr nastrúhame na hrubom strúhadle, šunku a petržlen nakrájame na malé kúsky.
Nakoniec všetko zmiešame aj s vajíčkami v miske.
Dávkujeme do formy na muffiny a pečieme asi 30 minút na 200°C.

Skladujte v suchu a chlade.

Krajina pôvodu PERU.
Bez orechov, bez zeleru, bez sirčitanov, bez vajec, bez mlieka, bez soje, bez lepku, bez sezamu

Recenzia (0)

Napísať recenziu



Poznámka: HTML nie je preložené!

-            +

Odoslaním recenzie súhlasíte s jej uverejnením. Zároveň súhlasíte s uverejnením všetkých osobných údajov, ktoré ste uviedli v texte recenzie a svoje meno. Osobné údaje spracovávame v súlade s dokumentom o Ochrane osobných údajov.