Garam masala 100 g

Kód: 756
Značka: ViVio
2,70 € / ks
Skladom

Vneste do svojej kuchyne štipku orientu. Vyskúšajte garam masala – korenie, ktoré má okrem chuti aj početné zdravotné vlastnosti. Priaznivo pôsobí na tráviaci systém, pomáha čistiť telo od toxínov a zabezpečuje našu pohodu. Mimoriadne univerzálne: zvýrazní chuť mäsa, zeleninových jedál a polievok. Táto zmes pochádza z Indie, no dnes je známa takmer vo všetkých kútoch sveta. Skontrolujte si, čo by mal obsahovať a na aké jedlá ho použiť.

 

Detailné informácie

Podrobný popis

Garam masala 100 g

Garam masala je zmes korenia, ktorá je obľúbená predovšetkým v Indii. Pochádza zo severovýchodu Indie – z Rádžasthánu. Je súčasťou mnohých tamojších pokrmov ako je pilaf či birjuní. Je vhodná ako prísada do jogurtových pokrmov.

Garam masala má príjemnú, sviežu arómu. Chuť samotnej zmesi je kmínová s nádychom kurkumy, ľahko pikantná a celkovo vyvážená. Neobsahuje soľ.

Chuť Garam masala sa môže mierne líšiť v závislosti od regiónu, kde bola pripravená. Jeho chuť možno opísať ako sladkú a korenistú, jemne pálivú. Nie je však taká pikantná ako čili. Skvelá bude pre ľudí, ktorí nemajú radi veľmi pikantné korenie. Ideálne pre všetky jedlá orientálnej kuchyne.

Tradičná garam masala musí obsahovať niekoľko základných ingrediencií: rascu, korenie, muškátový oriešok, koriander, klinčeky, bobkový list, škoricu. Toto je základná verzia.

Zloženie: Koriander, kmín rímský, kurkuma, chilli,  fenykel, skorice, bobkový list, kardamom,  muškátový kvet, muškátový orech, klinček.

Použitie: 
Garam masala sa výborne hodí do mäsitej i vegetariánskej kuchyne. Jedná sa o univerzálnu koreniacu zmes.

Doporučuje sa na grilované mäsa či minútky, ďalej  do mletého mäsa i k príprave pečeného kuraťa.

Doladí chuť strukovín, predovšetkým fazule a šošovice, a dobre sa vyníma aj v ryžových pokrmoch.

Nebojte sa tiež štipku Garam Masaly použiť aj do kávy, čaju, kakaa, čokolády, perníka :)

Okrem univerzálneho využitia v kuchyni sa zmes garam masala postará aj o celkové zdravie nášho organizmu. Priaznivo pôsobí na tráviaci systém, urýchľuje metabolizmus, podporuje očistu tela od toxínov. Hrejivé vlastnosti garam masaly možno využiť na podporu liečby infekcií a prechladnutí. Toto korenie môžu užívať aj ľudia trpiaci cukrovkou. Pozor by si však mali dávať najmä tehotné ženy kvôli obsahu muškátového orieška garam masala, ktorý pôsobí relaxačne.

Masala je termín odvodený z indického jazyka, čo znamená zmes rôznych bylín. Týmto pojmom možno opísať garam masala aj kari. Chuť oboch korenín je podobná, líšia sa však surovinami použitými na ich prípravu. Kari obsahuje kurkumu, zázvor a horčičné semienka, ktoré v garam masale nenájdete. Obe zmesi korenia majú spoločnú prítomnosť škorice, korenia, rasce, muškátového orieška a klinčekov.

Krajina pôvodu: Poľsko