Rybí olej OMEGA -3 HP orange - množstevné zľavy!

Rybí olej OMEGA -3 HP orange - množstevné zľavy!

Kód produktu:
Dostupnosť:
Skladom
Cena: 8,94€ Bez DPH: 7,45€
3 ks a viac - 8,50€
Popis
Čistý prírodný rybí olej s príchuťou pomaranča

 270ml, 54 dávok pre dospelého, 108 dávok pre dieťa

 MNOŽSTEVNÉ ZĽAVY !!

Pri objednávke 3 balení:  8,50 €/balenie

Olej pochádza z Islandu - výrobca Lysi, Island

 EXPIRÁCIA: 06/2019

 

RYBÍ OLEJ OMEGA- 3 HP natural pomaranč

 Obsahuje až 40% omega-3 v prirodzenej, ľahko vstrebateľnej  forme.

 

Najvyšší stupeň čistoty HP výrazne prevyšuje normy na obsah toxických prímesí stanovené v  Európskom liekopise.  Vysoko čistý olej je vhodný na dlhodobé denné užívanie.

Olej je zbavený zápachu po rybách. Rybí olej obsahuje kvapku prírodnej esencie orange.

 

 ZLOŽENIE:

5 ml ( 4,6g) obsahuje -

EPA: 874mg, DHA: 598mg, ALA: 368mg,

minimálny celkový obsah omega-3: 1840mg

 

 

Dávkovanie:

Dospelí preventívne: 1 čajovú lyžičku denne spolu s jedlom

pri ochorení : 1 polievkovú lyžicu denne spolu s jedlom

Deti od 3 rokov : 1/2 kávovej lyžičky denne spolu s jedlom

Deti od 6 rokov : 1 čajovú lyžičku denne spolu s jedlom

 

 Účinok Omega-3 rybí olej na zdravie:

 

 

  • znižujú riziko srdcových ochorení
  • znižujú krvný tlak
  • pôsobia protizápalovo ( zmierňujú účinky astmy, artritídy, migrény.)
  • pomáhajú pri zelenom očnom zápale a degenerácií žltej škvrny sietnice (starecké starnutie zraku), pri syndróme suchého oka
  • sú prírodzeným antidepresívom
  • redukujú riziko rakoviny
  • sú základným kameňom našej imunity
  • veľmi dôležité užívať v tehotenstve a počas dojčenia
  • japonské ženy, ktorých jedalníček je prirodzene bohatý na omega-3 tuky a fytoestrogény netrpia tzv. návalmi tepla v období menopauzy

 

 

Ktorým ochoreniam imunitného systému môžu omega-3 pomôcť?

 

Omega-3 kyseliny výrazne zlepšujú všetky poruchy imunitného systému charakteristické nadmernou reaktivitou a poškodzovaním vlastných tkanív:

Alergie = hyperreaktivita na neškodné látky z prostredia
Atopické ekzémy = hyperreaktivita, začervenanie, odlupovanie kože
Astma = hyperreaktivita a zápal hladkej svaloviny priedušiek
Skleróza multiplex = autoimunitné poškodzovanie neurónov
Reumatoidná artritída = autoimunitné poškodzovanie chrupky a mäkkých tkanív
Systémový lupus = autoimunitné poškodzovanie kolagenóznych tkanív
Crohnova choroba = autoimunitný zápal črevnej sliznice

Vo všetkých prípadoch, keď sú pri vyššie uvedených ochoreniach podávané kortikosteroidy, cytostatiká, inhibítory leukotriénov, nesteroidné antireumatiká aby tlmili hyperimunitnú zápalovú reakciu, môžu byť nápomocné omega-3 kyseliny s podobným hyperimunitnú reakciu tlmiacim účinkom ale fyziologickejším - prirodzeným mechanizmom bez škodlivých vedľajších účinkov.

V mnohých prípadoch keď nie je možné vyhnúť sa podávaniu základných liekov, môžu súčasne podávané omega-3 kyseliny znížiť ich dávkovanie a tým aj znížiť výskyt nežiadúcich účinkov, ktoré liečbu sprevádzajú.

 

Aký je optimálny príjem omega-3 tukov?

Pre zabezpečenie základných ochranných účinkov pred srdcovo - cievnymi a civilizačnými ochoreniami je odporúčaný minimálny denný príjem 840mg EPA a DHA

 

Pre dosiahnutie zníženia výskytu alergií, zápalov a zníženia rizika náhlej srdcovej smrti a porážky odborníci odporúčajú optimálny denný príjem :

2 až 4g čistých omega-3 EPA a DHA  - uvedená dávka predstavuje približne 7-14 g rybieho oleja denne alebo 100-150g rybieho mäsa zo severských rýb denne.

Zdroj: odporúčania American Heart Association (AHA)

 

Biologické účinky kyseliny alfa lipoovej - ALA

 

  • Kyselina alfa-lipoová svojim univerzálnym pôsobením ovplyvňuje mnohé biologické procesy s vedecky zdokumentovanými mechanizmami:
  • zúčastňuje sa energetického metabolizmu

 

Chráni mitochondrie, ribozómy, zvyšuje schopnosť vytvárať energiu

 

  • Antioxidačným pôsobením chráni DNA pred mutáciami
  • Ukončuje vnútrobunkové zápalové procesy

 

Znižuje aktivitu NF-kappaB – hlavného zápalového faktora  a rakovinového bujnenia

 

  •  prerušuje využitie sacharidov rakovinovými bunkami, prispieva k ich vyhladovaniu a aktivácii apoptózy, čiže programovanej bunkovej smrti

 

Pôsobí regeneračne pri všetkých formách poškodení nervov a neuropatiách

 

  • Prispieva k neuroprotekcii - k ochrane neurónov

 

Zabezpečuje tvorbu imunoglobulínov a funkčnosť imunitného systému

 

  • Opravuije funkčné poruchy imunitného systému

 

Detoxifikuje od jedov, toxických liekov, ťažkých kovov

 

  • Chelatuje, čiže viaže nadbytok medi – obmedzuje rakovinovú angiogenézu (čiže vývin nových ciev. Je bežnou súčasťou normálnych telesných procesov ako vývin embrya, hojenie rán, menštruácia a vývin placenty. Každé tkanivo v tele človeka potrebuje výživu k svojmu rastu a fungovaniu, ktorú mu zabezpečujú cievy. Každé novovzniknuté tkanivo vysiela prostredníctvom VEGF (vaskulárny endoteliálny rastový faktor) signál na vznik nových ciev. VEGF svoju úlohu však zohráva aj pri mnohých ochoreniach, medzi ktoré patrí aj rakovina. Už v 70. rokoch minulého storočia sa predpokladala závislosť rastu nádoru od vytvorenia krvných ciev.)

 

Obnovuje účinok inzulínu, znžuje inzulínovú rezistenciu

 

Recykluje antioxidačnú kapacitu vitamínov C a E

 

Zvyšuje hladinu glutatiónu - nízke hladiny glutatiónu sú spojené s množstvom chorôb, napr. aterosklerotické komplikácie,tvorba zákalu oka, poškodenie pečene, zvýšené riziko rakoviny, Parkinsonova a Alzheimerova choroba. Poruchy imunity sú spojené s nedostatkom glutatiónu (cysteínu) a možno ich upraviť. Významnou mierou sa podiela na detoxikácií tela. Zlé stravovacie návyky, starnutie a účinok ťažkých kovov znižuje dostupnosť glutatiónu.

 

Neutralizuje proteíny tepelného šoku

 

Zamedzuje fibróze obličiek, pomáha zachovať ich filtračnú schopnosť

 

 

 

Problémy s pokožkou

 

Poklesom hormonálnej aktivity pleť stráca svoju pevnosť a dochádza k narušeniu jej bunkovej stavby. Omega 3 účinne vyživuje a regeneruje bunečnú štruktúru a pri pravidelnom užívaní spomaľuje proces starnutia.

EKZÉMY - odhaduje sa, že asi 25% populácie má kožný problém - jednou z príčín svrbiacej pokožky je ekzém. Prevláda najmä u detí. Atopickí pacienti majú majú nadmerne aktívny imunitný systém a preto sa ich pokožka ľahko zapáli. Liečba je podobne ako u iných ochorení zameraná na zmiernenie prejavov ochorenia a nie na odstránenie príčin.
U väčšiny pacientov platí, že pri správnej liečbe a vyhýbaní sa alergénov, môžu svoj stav výrazne zlepšiť.

Podľa výsledkov štúdie publikovanej v odbornom časopise British Journal of Dermatology došlo po osemtýždňovom podávaní doplnkov stravy s obsahom DHA k zlepšeniu stavu o 23 %. Tento výsledok súčasne sprevádzal významný pokles hladiny zápalových markérov.

„V tejto dvojito zaslepenej štúdii s náhodným výberom, kontrolovanej placebom sme dokázali, že denné podávanie 5,4 g omega-3 nenasýtenej mastnej kyseliny DHA viedlo ku klinicky významnému zlepšeniu stavu atopického ekzému v porovnaní so vstupnými hodnotami,“ napísali vedci vedení Margittou Worm z berlínskej univerzitnej nemocnice Charite.

Známky zápalu a imunitnej odpovede, ktoré sa merali hladinou imunoglobulínu E (IgE), boli znížené len v skupine užívajúcej DHA.

Omega-3 nenasýtené mastné kyseliny, predovšetkým EPA (eicosapentaenová) a DHA sú známe pre svoju schopnosť napomáhať správnu funkciu mozgu a chrániť zdravie srdca.

Táto nová štúdia ukazuje, že mastné kyseliny môžu byť prínosom aj pre ľudí s atopickým ekzémom, hoci vedci zdôrazňujú, že na potvrdenie týchto výsledkov bude potrebné zorganizovať rozsiahlejšie štúdie.

  Zdroj:  'Docosahexaenoic acid (DHA) supplementation in atopic eczema: a randomized, double-blind, controlled trial'; C. Koch, S. Dölle, M. Metzger, C. Rasche, H. Jungclas, R. Rühl, H. Renz, M. Worm; British Journal of Dermatology; Volume 158, Issue 4, Page 786-792

 

Nenasýtené mastné kyseliny ovplyvňujú funkciu kože viacerými spôsobmi. Nedostatok spôsobuje poruchy bariérovej funkcie, suchú, atopickú kožu, psoriázu, zápaly a akné. Nové výskumy zároveň prinášajú povzbudzujúce poznatky že zvýšený diétny príjem nenasýtených mastných kyselín pôsobí na pokožku omladzujúco – rejuvenizačne, pôsobí proti chronologickému stárnutiu a stárnutiu spôsobeného UV-lúčmi.

U mnohých kožných ochorení, vrátanie lupienky (psoriázy), sa vyskytujú zápalové časti. Obvykle to znamená, že omega-6 eikosanoidy vyvolávajúce obtiaže odštartujú trvalý zápal v koži i napriek tomu, že sa v nej nevyskytuje žiadna infekcia práve tak, ako sa to deje v cievach, kĺboch a svaloch. Omega 3 majú schopnosť nad nimi držať kontrolu tým, že „súperia“ o získanie rovnakých enzýmov, ktoré tuky typu omega-6 potrebujú k premene na eikosanoidy. Japonskí lekári zaznamenali zlepšenie červenej šupinatej pokožky u šiestich zo siedmich pacientov trpiacich lupienkou, ktorí denne užívali 3,6 g EPA (z rybieho tuku). Testy zároveň ukázali výrazný pokles omega-6 eikosanoidov, ktoré sú zodpovedné za zápaly.

 

AKNÉ - Epidemiologické štúdie poukázali na znížený výskyt akné v komunitách so zvýšeným príjmom omega-3 mastných kyselín (Schaffer a kolektív 1989). V štúdii Hitcha a Greenberga (1961) sa potvrdil znížený výskyt ako aj intenzita prejavov akné u dospievajúcej mládeži konzumujúcej väčšie množstvo rýb a produktov z mora.
Posledná štúdia autora Logan a kolektív (2007) skúmala vplyv pridávania omega-3 do potravy za účelom redukcie prejavov akné. Omega-3 viedli k inhibícii syntézy (zníženiu tvorby) prozápalových leukotriénov (LTB-4) a tým k rzníženiu produkcie mazu a zníženiu zápalu o 70%. Z výsledkov jasne vyplýva že suplementácia – podávanie rybieho oleja ako zdroja omega-3 kyselín môže zlepšovať liečbu akné u zdravej populácie pôsobiť preventívne

 

OCHRANA PRED UV 

Ochrana pred UV-žiarením je veľmi dôležitá z dôvodu zamedzenia predčasnému stárnutiu kože a degradácii kolagénu. Omega 3 EPA zmierňuje UV-žiarením indukované poškodenie a tým pomáha pokožke zachovať mladistvý vzhľad (Sies & Stahl, 2004).

 

 

OMEGA-3  - 'potrava mozgu' 

Mozog je orgán s najväčším podielom tuku - takmer z dvoch tretín sa skladá z fosfolipidov. Tie predstavujú základ membrán nervových buniek, ich “obal”, cez ktorý prechádzajú všetky spojenia medzi nervovými bunkami v mozgu i v tele. DHA je hlavná štruktúrna mastná kyseliny v mozgu, ktorá sa vyskytuje najmä v sivej kôre mozgovej, v membránach synaptických komunikačných centier, mitochondriách a vo fotoreceptoroch v sietnici. Najmä To, čo jeme sa  dostáva do týchto membrán a tvorí ich osnovu. Omega-3 zohrávajú nenahraditeľnú úlohu pri vytváraní štrukturálnych a funkčných vlastností membrán nervových buniek zahrňujúc citlivosť receptorov, vodivosť neurosignálov a tvorbu neuroprenášačov.

Počas tehotenstva je plod úplne závislý od prísunu DHA z materských zdrojov. V období vývoja plodu placenta transportuje arachidónovú kyselinu a DHA z matky do plodu. V treťom trimestri tehotenstva je zaznamenaný veľký prírastok DHA v pečeni, mozgu a sietnici  plodu. Tehotenstvo vedie k postupnému vyčerpaniu materskej plazmovej hladiny DHA, pravdepodobne následkom zvýšenia prísunu týchto látok plodu na rozvoj jeho nervovej sústavy. V dojčenskom období sa potreba DHA zabezpečuje materským mliekom a v predškolských rokoch najmä konzumáciou rýb bohatých na omega-3 nenasýtené mastné kyseliny – makrely, lososa, sardiniek – a rybím olejom.3

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie a FAO (Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo) by mali tehotné ženy prijímať denne najmenej 2,6 g omega-3 nenasýtených mastných kyselín, z toho 100 – 300 mg DHA, na zabezpečenie potrieb ich plodu alebo dojčeného dieťaťa.

 Doplnkové štúdie ukázali, že deti matiek užívajúcich esenciálne mastné kyseliny a DHA majú vyššie IQ skóre a lepšie sa psychomotoricky vyvíjajú. DHA kyseline sa tiež pripisuje zvyšovanie hladiny neurotransmitera serotonínu a pamäť podporujúcej látky acetylcholínu.

Podávanie omega-3 nenasýtených mastných kyselín pomáha zlepšovať pozornosť; preukázalo sa aj zlepšenie čítania, pravopisu, zvýšenie duševnej pohody, reaktivity, mentálnej výkonnosti. Potvrdila sa súvislosť medzi hladinou kyseliny dokozahexáenovej v krvi a vyšším skóre v teste posluchovej chápavosti a rozšírení slovnej zásoby.

Príjem esenciálnych mastných kyselín a DHA v predškolskom období môže mať priaznivý vplyv na prevenciu porúch pozornosti spojených s hyperaktivitou a predpokladá sa tiež zvýšenie schopnosti učiť sa a študijnej výkonnosti!

 

 

DEPRESIA

Výsledky klinickej štúdie Dr. Rudina z 80. rokov so 44 zúčastnenými pacientami trvajúcej 2 roky ukázali, že sa na konci štúdie sa väčšina zúčastnených cítila kľudnejšie a menej úzkostlivejšie, ako predtým. Doktor Rudin bol jedným z prvých amerických lekárov, ktorí liečili pacientov pridaním omega-3 tukov do ich stravy a zároveň znížením alebo úplným vylúčením omega-6 tukov a margarínu. 
Od tej doby poukazujú odborníci na to, že ľudia, ktorých hlavným zdrojom bielkovín sú ryby, trpia depresiami vo veľmi malom množstve. Joseph R.Hibbeln a Norman Salem,jun., z NIH tvrdí, že obyvateľstvo Severnej Ameriky a Európy trpí depresiami desaťkrát viac, ako obyvatelia Tchajwanu. Vysoká konzumácia rýb a tým nizky výkyt depresií je tiež v Japonsku a Honkongu.

Vedci sa domnievajú, že popôrodné depresie matiek môžu mať spojitosť s veľmi nízkou hladinou DHA, teda jej rezervy DHA boli vyčerpané v prospech dieťaťa, pretože prístup omega-3 nebol počas tehotenstva dostatočný. Rovnako vážne depresie bežne sa vyskytujúce u alkoholikov môžu mať spojitosť s omega-3 tukmi, kedy alkohol vyčerpáva DHA v mozgu.

 

 KĹBY a OMEGA-3

 

Všetky tkanivá ľudského tela vrátane kĺbov pozostávajú z buniek, ktoré chráni bunková membrána. Základným stavebným prvkom membrán sú omega-3 mastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú v rybom oleji. Tieto cenné polynenasýtené mastné kyseliny chránia bunkovú membránu a majú protizápalové účinky, ktoré, ako sa ukázalo, tlmia bolesť a opuchy pri reumatickej artritíde.

 

Reumatizmus, artritída a bolesti kĺbov

Pretože dnešné liečebné prostriedky často nemajú uspokojivé výsledky a je pri nich riziko vedľajších účinkov, skúšajú sa iné liečebné postupy. Viacero klinických štúdií z mnohých krajín preukázalo, že Omega-3 mastné kyseliny majú často pozitívny vplyv na artritídu.

Užívaním vysokých dávok Omega-3 mastných kyselín sa môže u reumatikov zmeniť rovnováha v takzvanej prostaglandínovej syntéze tak, že dôjde k protizápalovému pôsobeniu a vývoj reumatoidnej artritídy sa môže zastaviť. ďalšie výskumy potvrdzujú, že tým pádom sa deformácia kĺbov nevyvinie, postuhnutie je mierne a kĺby sa u niektorých pacientov zahoja.

Škótsky výskum 64 pacientov trpiacich artritídou preukázal, že konzumáciu protizápalových liekov, ktoré dráždia žalúdok, bolo možné výrazne zredukovať. Po troch mesiacoch sa zistilo priaznivé pôsobenie Omega-3 mastných kyselín, pričom efekt placeba nebol žiadny. Pomocou Omega-3 mastných kyselín je možné udržiavať túto chorobu v šachu s oveľa menšími dávkami liekov, než sú bežné dávky (zdroj: Scand. J Rheumatol. Vol.21 číslo 4, 1992).

Nórske, holandské a viacero amerických výskumov tiež ukázali, že Omega-3 mastné kyseliny spôsobujú zreteľné zlepšenie stavu pacientov trpiacich artritídou. Výsledky sú tým lepšie, čím vyššia je konzumácia a liečba nemá vedľajšie účinky. Účinky sa v rámci jednotlivých výskumov líšia, ale vo všeobecnosti Omega-3 mastné kyseliny znižujú počet výskytu bolestivých kĺbov, ich opuchnutie a zmierňujú rannú stuhnutosť, ktorá je spôsobená chorobou, a tiež únavu.

Známe sú tiež priaznivé účinky Omega-3 pri lupienke, ekzéme a iných zápalových ochoreniach. Pôsobenie na artritídu zapríčinenú opotrebením, kde zápal nie je taký výrazný, nie je tak isté, malý prieskum však aj tu priniesol dôkazy pozitívnych účinkov.

 

Naša moderná strava je príčinou väčšiny týchto problémov. Strava našich predkov sa prejavuje na ľudských génoch, ale tie nie sú prispôsobené dnešnému stravovaniu. Naši predkovia sa tisíce rokov živili mäsom, rybami, ovocím a zeleninou. Nejedli biely chlieb, nepoužívali cukor a ich strava neobsahovala žiadne konzervačné látky a pod. Jedlo obsahovalo menej tuku a viacero esenciálnych kyselín, s rovnakým množstvom Omega-6 a Omega-3. 
 

Rovnováha medzi Omegou-6 a 3 je dôležitá pre celý rad významných väzieb v ľudskom organizme. Telo nevie samo vyrábať Omegu-3 a preto sa mu musí dodávať prostredníctvom doplnkov stravy. S narastajúcou ponukou produktov sa stále častejšie objavuje jedna z najkontroverznejších a diskutovaných otázok, akou je kvalita omega-3 produktov a používanie náhrad prirodzených triglyceridových foriem mastných kyselín polosyntetickými etylestermi.

Veľká väčšina kapslí predávaná v EÚ s obsahom koncentrátov rybieho oleja obsahuje etylestery. Len malá časť predávaných koncentrátov sú prirodzené triglyceridy. Je to preto že ďaľší výrobný medzistupeň, prevod etylesteru späť na triglycerid je technologicky náročný a zvyšuje cenu výsledného produktu.

Vo veľkej väčšine prípadov sa žiaden výrobca touto slabou stránkou svojho výrobku nechváli a etytesterovú formu  omega-3 mastných kyselín radšej neuvádza, smernice EÚ to zatiaľ neprikazujú.

Rybí olej prijatý v potrave sa vstrebáva v tenkom čreve pomocou pomocou žlčových kyselín. V sliznici tenkého čreva prebieha enzymatický rozklad na glycerol a mastné kyseliny. Prenos krvou sprostredkujú častice nazývané chylomikróny, ktoré sa vytvárajú zo spätne glycerolom viazaných mastných kyselín. V pečeni prebieha ďaľšie štiepenie na mastné kyseliny a ich premena na rôzne formy fosfolipidov, prípadne spätná esterifikácia na triglyceridy. 
Trávenie etylesterov prebieha odlišne pre chýbajúci glycerol v molekule.

Pankreatické enzýmy majú približne 50-krát menšiu schopnosť rozštiepiť etylester na etanol a mastné kyseliny. Následne, aby mohli byť mastné kyseliny prenesené krvou, musia sa premeniť na triglyceridy a vytvoriť častice nazývané chylomikróny. Na vytvorenie chylomikrónov potrebujú spätne naviazať glycerol. Tu ale vzniká problém s chýbajúcim glycerolom z pôvodnej molekuly. Premena je tak výrazne spomalená a vzniká riziko oxidácie voľných mastných kyselín s tvorbou voľných radikálov. Podávaniu etylesterov ( v tobolkách) by sa mali vyhnúť ľudia s poruchami tvorby tráviacich enzýmov. Počas trávenia etylesterov dochádza k štiepeniu miolekuly a uvoľneniu etanolu. Aj keď množstvo vzniknutého etanolu je z hľadiska prijatého množstva retlatívne malé, u ľudí citlivých na alkohol po prekonaných ochoreniach pečene alebo s aktívnym ochorením pečene môže spôsobovať konzumácia kapslí s omega3- etylestermi problémy.
Rovnako citlivé na malé množstvá alkoholu sú deti. Najvhodnejšou formou na užívanie je z pohľadu bezpečnosti prirodzený čistý rybí olej vo forme triglyceridov.

Prirodzený rybí olej sa vyznačuje vyššou vstrebateľnosťou, konzumácia je úplne bezpečná aj pri oslabenej funkcii pečene, sú chemicky stabilnejšie a vhodné aj pre deti. 

Rybí olej Omega-3 HP natural v prirodzenej forme najvyšším štandardom kvality. Navyše je zbavený akýchkoľvek zápachov a má neutrálnu chuť.

 

CHUDNUTIE:

Mastné kyseliny nachádzajúce sa v rybách, známe svojím spomaľujúcim účinkom na starnutie ľudského mozgu, môžu človek pomôcť aj schudnúť, ak popri ich konzumácii bude aj primerane cvičiť.

K tomuto záveru prišli vedci z University of South Australia, ktorí zistili, že denné dávky rybieho oleja, obsahujúceho Omega-3 mastné kyseliny, pomohli obéznym ľuďom spáliť prebytočný tuk.

 'Kyseliny Omega-3 nájdené v rybom oleji zvyšujú spaľovanie tukov tým, že počas cvičenia zlepšujú prúdenie krvi do svalov,' vysvetľuje výskumníčka Alison Hillová.

 Počas trojmesačnej štúdie vedci skúmali 68 ľudí trpiacich nadváhou a obezitou, ktorých rozdelili do štyroch skupín. Jedna skupina užívala malé dávky rybieho oleja, zatiaľ čo druhá dostala slnečnicový olej, ktorý neobsahuje Omega-3 mastné kyseliny.

 Stravovanie oboch skupín zostalo bezo zmeny a všetci naďalej jedli všetko, na čo boli dovtedy zvyknutí, no popri tom aj trikrát týždenne cvičili. Ďalšie dve skupiny užívali rybí olej alebo slnečnicový olej, no necvičili.

 Štúdia ukázala, že tí, ktorí užívali rybí olej a pri tom cvičili, schudli počas sledovaných troch mesiacov v priemere o dva kilogramy. Cvičiaca skupina užívajúca slnečnicový olej neschudla, podobne ako neschudli ani tí, ktorí necvičili.

 

Výrobca Lysi, Island je svetovým lídrom v oblasti morských lipidov, zaručuje najvyššiu kvalitu bez kompromisov a známy pôvod produktov.

 

Každá výrobná šarža rybieho oleja prechádza dôkladnou výstupnou analýzou na množstvo kvalitatívnych kritérií. Hodnotí sa prítomnosť možných kontaminantov, toxických látok – ťažkých kovov, dioxínov a PCB, ďalej oxidačné číslo (čerstvosť oleja) a obsah jednotlivých omega-3 mastných kyselín.

Rybie oleje OMEGA-3 HP natural nielen spĺňajú ale dokonca prekračujú najvyššie kritériá farmaceutickej kvality na obsah škodlivých prímesí požadované Európskym liekopisom.

Zákazníci sa často pýtaju, prečo sú rybie oleje balené v plastových fľašiach pre obavy z možného uvoľňovania ftalátov z obalu do oleja.
 
Plastové fľaše (PET) použité na balenie prírodných rybích olejov spĺňajú certifikát zhody na dlhodobý kontakt s potravinami, kvalita obalov bola testovaná výrobcom obalu v súlade s nariadením EÚ 1935/2004/EC.
 
Aby Vás výrobca uistil, že plastový obal zachováva kvalitu oleja rovnako ako obal zo skla, požiadal Národné referenčné centrum pre predmety bežnej spotreby a obalové materiály v Poprade, ktoré je súčasťou siete referenčných centier pre potraviny v EÚ Food Contact Materials o rozbor na uvoľňovanie celého spektra ftalátov. 
Vzorka rybieho oleja bola preto uskladnená v spotrebiteľskom balení (PET 270ml) 6 mesiacov po naplnení pri bežnej izbovej teplote na tmavom mieste. Referenčná vzorka bola uskladnená v sklenej fľaši za rovnakých podmienok. Po odoslaní vzoriek na analýzu pokračovalo uchovávanie v obaloch ďaľších 15 dní z dôvodu aby bola úradne splnená podmienka testu – za dlhodobé skladovanie sa považuje kontakt potraviny s obalom minimálne po dobu 10 dní. Po tejto dobe je možné zaručene detekovať uvoľnenie ftalátov.
Aký bol výsledok?
Z výsledkov analýzy vyplýva, že plastový oblal neuvoľňuje žiadne ftaláty do potraviny ani pri dlhodobom skladovaní.
Obe vzorky – referenčná v skle ako aj spotrebiteľské balenie oleja neobsahovali detekovateľné hodnoty ftalátov stanovené najcitlivejšou analytickou metódou HPLC/FID.

 

 

 

Viac na www.nutraceutica.sk

 

Recenzia (1)

Napísať recenziu



Poznámka: HTML nie je preložené!

-            +

Odoslaním recenzie súhlasíte s jej uverejnením. Zároveň súhlasíte s uverejnením všetkých osobných údajov, ktoré ste uviedli v texte recenzie a svoje meno. Osobné údaje spracovávame v súlade s dokumentom o Ochrane osobných údajov.

Odporúčame dokúpiť