ARGANOVÝ OLEJ BIO EXTRA PANENSKÝ POTRAVINÁRSKY 250ml

ARGANOVÝ OLEJ BIO EXTRA PANENSKÝ POTRAVINÁRSKY 250ml

Kód produktu:
Dostupnosť:
Skladom
Cena: 25,00€ Bez DPH: 20,83€
Popis

Extra panenský Arganový olej BIO je lisovaný z prvých plodov orecha Arganu. Tento veľmi vzácny a mimoriadne cenný olej je 100% prírodná organická látka bez konzervantov, s obsahom 0% cholesterolu.

Je omnoho vzácnejší a drahší, ako ten najkvalitnejší olivový olej.

 

Pre jeho silné regeneračné, liečebné, protizápalové a antibakteriálne účinky sa mu hovorí aj tekuté zlato, alebo marocké zlato. Berberi používajú arganový olej po celé stáročia pri varení, liečení, aj na kozmetické účely.

 

Obsahuje 80% esenciálnych nenasýtených mastných kyselín, najmä Omega 9 a Omega 6, ktoré sú nenahraditeľné pre rast, zdravý vývoj človeka a mozgovú činnosť. Arganový olej má niekoľkonásobne vyšší antioxidačný potenciál ako olivový olej. Obsahuje karotenoidy, fytosteroly a skvalen, ktorý bráni nadbytočnej tvorbe cholesterolu.

 

Výskumy ukazujú, že arganový olej zlepšuje regeneráciu buniek, pomáha proti infekciám a nachladeniu, zmierňuje zápaly, stimuluje krvný obeh, znižuje hladinu cholesterolu, riziko kardiovaskulárnych chorôb, srdcového infarktu a tiež riziko vzniku niektorých druhov rakoviny. Je vhodný pre diabetikov/ znižuje hladinu glukózy v krvi/, posilňuje imunitný systém a priaznivo pôsobi na pokožku i vlasy.

 

ÚČINKY ARGANOVÉHO OLEJA

 

Pomáha vyrovnávať úroveň cholesterolu v krvi

Napomáha zmižovať tlak krvi

Pomáha predchádzať srdcovým chorobám

Spomaľuje rast rakovinotvorných buniek

Spomaľuje starnutie pleti a vracia jej elasticitu

Vyživuje vlasové vlákno – pôsobí proti vypadávaniu vlasov

Spevňuje lámavé nechty

Pomáha skľudňovať zápaly a zjemňuje prejavy ekzémov, akné a psoriázy

Urýchľuje hojenie rán a zjemňuje výrazné jazvy

 

POUŽITIE

 

• hlavne do šalátov

• do krémov

• do omáčok

• do polievok…

• na mäso, hydinu, ryby….. pridajte tesne pred dovarením

 

Arganovníky (Argania spinosa) sú pomerne zriedkavými drevinami. Stretnúť sa s nimi možno najmä v juhozápadnom Maroku vo vápencovej polopúšti Suuskeho údolia.

 

Vzhľadom pripomínajú olivovníky. Vyrastajú do výšky osem až desať metrov a majú sukovité pokrútené kmene. Na rozdiel od olivovníkov sa však k ich plodom dostanete ťažšie. Majú totiž pichliače, ktoré vedia pri zbere riadne poraniť ruky.

Aj samotné plody, ktoré dozrievajú v júni a júli, sa tvarom podobajú na väčšie olivy. Ibaže po dozretí sú žlté. Šupka je kyslá a hoci dužina pod ňou vonia nasládlo, chutná príliš nie je. Ak sa dostanete k jadru a rozbijete jeho škrupinu, nájdete v ňom malé, na olej bohaté semienko. Občas dve a zriedkavo aj tri.

 

Prečo je agranový olej taký vzácny?

  • Obsahuje až 80 % nenasýtených mastných kyselín
  • Je odolnejší voči oxidácii ako olivový olej
  • Má pozitívny vplyv na obehové funkcie, vyrovnáva úroveň cholesterolu v krvi, znižuje tlak
  • Pomáha predchádzať srdcovým ochoreniam
  • Zvyšuje odolnosť organizmu

 

Arganovníkové lesy zaberajú v Maroku 8 280 km² a UNESCO ich vyhlásilo za biosférickú rezerváciu. Ich výmera sa totiž rapídne scvrkla. Za posledných sto rokov asi na polovicu. Dôvodov je viacero – drevo slúži na výrobu dreveného uhlia a výrub pokračuje aj kvôli získaniu pôdy na pestovanie iných plodín. Nádejou pre záchranu lesov je export arganového oleja ako vysoko ceneného produktu. Zber má prísne pravidlá. Je rozdelený podľa dedín a tradičného práva.

Výroba oleja nie je ľahká práca. Ženy sedia zhrbené na zemi a medzi dvomi kameňmi roztĺkajú škrupiny tvrdých semien, aby odtiaľ vydolovali malé jadierka. Olej, ktorý sa z nich po rozomletí lisuje, vyhľadávajú všetky významné farmaceutické firmy. Inšpiráciu našli u Berberiek. Tie po celé generácie vedeli, že ak si potrú tváre arganovým olejom, výborne ochráni ich pokožku pred horúcim a suchým vetrom vanúcim zo Sahary. Novodobé rozbory ukázali, že to spôsobuje najmä vysoký obsah vitamínu E, ktorý zabraňuje odparovaniu vlhkosti a bunkovému starnutiu.

 

Arganový olej má široké využitie v kuchyni:

  • Maročanom stačí naliať si trochu takéhoto oleja na misku a namáčať si do neho kúsky chleba, tak ako zvyknú Taliani do olivového oleja.
  • Radi tiež prilejú pár kvapiek na obľúbené marocké jedlo kuskus či do zeleninových šalátov alebo nátierok.
  • Ak chcete sladkú maškrtu – zmiešajte olej s rozomletými mandľami alebo inými orieškami a s medom - a natrite na chlieb namiesto masla

ZLOŽENIE ARGANOVÉHO OLEJA POTRAVINÁRSKEHO

 

  • 19g      nasýtené mastné kyseliny
  • 35g      polonasýtené mastné kyseliny
  • 45g      nenasýtené mastné kyseliny
  • 0g        glucidy
  • 46,2% omega 9
  • 35,5% omega 6
  • 0,1%   omega 3
  • Og       sodík
  • O,7g    vitamín E (tocopheroly )
  • Energia 828 kcal, 3400 kjoul

 

 

 

 

Ďalšie informácie

Objem: 250ml

Výrobca: Maroko

Obal: tmavé sklo, nálievka

Certifikát: ECO CERT

Koncentrácia: 100%

 

 

Materská spoločnosť Ecocert bola založená v roku 1991. V súčasnosti má vybudovanú medzinárodnú sieť pobočiek v 80 krajinách sveta.


Certifikačný proces zahŕňa kontrolu výrobného procesu v priebehu celého roku:


Ecocert auditori kontrolujú celý postup výroby, čo zahŕňa kontrolu kvality arganových plodov,  každý stupeň výroby arganového oleja, etiketovanie, balenie, distribúciu aj import arganového oleja do iných krajín. Navyše robia aj náhodné kontroly, pri ktorých odoberajú vzorky arganového oleja na laboratórne analýzy. Auditorské správy odosielajú na posúdenie do materskej firmy vo Francúzsku.


Ecocert komisári, v prípade, že výrobný proces je v súlade so všetkými požiadavkami, vydajú Ecocert certifikát. Certifikáty sa vydávajú s obmedzenou platnosťou a spravidla po jednom roku sa obnovujú.


Certifikačná inšpekčná komisia je nezávislý odborný orgán, zodpovedný za kontrolu certifikačného procesu


Ecocert vydáva certifikáty na 100% prírodný arganový olej  a 100% prírodný arganový olej BIO potravinársky a  nepotravinársky.

 

Recenzia (0)

Napísať recenziu



Poznámka: HTML nie je preložené!

-            +