ARÓNIA TOBOLKY 120 ks

ARÓNIA TOBOLKY 120 ks

Kód produktu:
Dostupnosť:
Skladom
Cena: 14,64€ Bez DPH: 12,20€
Popis

Arónia disponuje antioxidačnou hodnotou (ORAC) 160,2 μmol TE/g.

ARÓNIA ČIERNA obsahuje:

  • antokyaníny
  • bioflavonoidy
  • vitamíny B2, B3, B9, E, C
  • karotény
  • rutín
  • železo, horčík, draslík, zinok
  • bór, flor, mangín, meď, kobalt, molybdén...
  • JÓD - až 400 mikrogramov jódu na 100 g

 

 Arónia čiernoplodá pochádza zo Severnej Ameriky. Arónia patrí do čeľade ružovitých.
Tento krík je menšieho vzrastu a kvitne krásnym bielym kvetom.
Arónia je jednoducho pestovateľná rastlina, ktorá nemá žiadne vysoké nároky na svoj rast.

 

Na lekárskej univerzite v Plovdive skúmali vplyv šťavy z arónie pri liečbe diabetikov.
Dospelo sa k názoru, že ovocie má mimoriadne účinky pri doplnkovej liečbe diabetikov.

Ľudové liečiteľstvo v Rusku čiernu aróniu už veľmi dlhú dobu využíva takmer „allround”, teda na rôzne neduhy ako domáci liek.
Predovšetkým pri črevných infekciách, kožných ochoreniach, infekciách močových ciest a pri vysokom krvnom tlaku.

Polyfenol a flavonoidy, na ktoré je arónia mimoriadne bohatá viažu protizápalové markery (napr. cyklooxygenázu, resp. TNF-alfu).
Okrem toho blokuje enzým, ktorý by spôsobil tvorbu kyseliny arachidonovej, ktorá je spúšťačom všetkých zápalových procesov.

 

Je to veľmi odolná rastlina, ktorá prežije aj na Sibíri. Doktor Mičurin s pestovaním Arónie urobil množstvo pokusov.

 Arónia sa do východnej Európy dostala zo Sovietskeho zväzu, po prevrate sa na ňu jednoducho pozabudlo.

 Kríky sú odolné proti mrazom aj suchu. Arónia nevyžaduje takmer žiadnu chemickú ochranu, lebo v prírode neexistujú škodcovia ani choroby, ktoré by kríky ohrozili.
Bobule sú tiež veľmi odolné proti hnilobe aj ostaným ochoreniam. Aj keď spadnú na zem, veľmi dlho zostanú zdravé.

 

Dávkovanie:

Dospelí dve tobolky 3× denne. Deti od 3 rokov jednu tobolku 2× denne. Užívame 20 min. pred jedlom.

 

Plody sú vitamínovou bombou, obsahujú aj antiplesňové a antibakteriálne látky a preto sa málo kazia. Obraté vydržia v chlade a tme čerstvé 2 mesiace i dlhšie. 

Jedlé čierne plody, síce s nižším obsahom vitamínu C (10 - 60 mg na 100 g), ale s veľkým množstvom ďalších fyziologicky cenných látok. Obsahuje bioflavonoidy vrátane vitamínu P, vitamíny PP, B2, B9, karotény, pektínové látky, rutin (skôr označovaný ako vitamín P), triesloviny. Sorbitu obsahujú až 3,5% - je náhradou cukru pre chorých cukrovkou. Majú značný obsah železa a mikroelementov - ako napr.: bór, fluór, mangán, meď, kobalt, molybdén a další.

Plody bez semien obsahujú až 400 mikrogramov jódu na 100 g. 
Ide o prvok žiadúci hlavne pre tehotné a kojace ženy a deti. U detí má jód dôležitou roli pri rozvoji mozgu a inteligence, pri prevenci zubného kazu, a s ďalšími obsahovými látkami arónie i na posilnenie imunitného systému. U dospelých i detí je jód dôležitý pre činnosť štítnej žľazy, hormonálnu rovnováhu a ochranu pred rádioaktívnym jódom (vysokým obsahom jódu je toto ovoce blízké plodom kiwi).

Bioflavonoidy podporují pôsobenie vitamínu C a pôsobí s ním často synergicky.
Plody arónie je vhodné doplniť vitamínom C v tabletách alebo ovocem s vyšším množstvom vitamínu C hlavne pri spevňovaní kapilár, liečbe hypertenzie, aterosklerózy, nachladenia a zápale pľúc. Konzumácia ovocia s vyšším obsahom bioflavonoidov je veľmi vhodná pri vysokom krvnom tlaku, stresu, chronických bolestiach, zápalopch (vrátane zápalu pľúc) a skleróze.

Rutín obsiahnutý v plodoch sa používa k výrobe liečiv.

Prírodné modré a červené pigmenty obsiahnuté v bobulovinách - antokyány - patria do skupiny polyfenolov.

Antokyániny sú bioaktívne látky, ktoré majú vplyv na množstvo procesov prebiehajúcich v ľudskom organizme.
Tieto farbivá sa v poslednej dobe preslávili svojou schopnosťou neutralizovať voľné radikály - okrem iného pomáhajú spomalovať starnutie buniek. Voľné radikály hromadiace sa v našom tele môžu viesť ku vzniku mutácii a tým spôsobiť rôzne rakovinové ochorenia.

Antokyániny obsiahnuté majú schopnosť

  • chrániť pred vznikom rakoviny
  • sú prevenciou proti vzniku srdcového infarktua  arteriosklerózou
  • pred vznikom kardiovaskulárnych chorôb 
  • prevencia diabetu
  • prevencia Alzheimerovej choroby
  • prevencia reumatizmu či artritídy

 

ANTOKYANÍNY sú flavonoidy. Nachádzajú sa hlavne v šupkách a jadierkach.

V r.1936 maďarskí vedci István Rusznyák a Albert Szent-Györgyi potvrdili, že v rastlinách zohrávajú esenciálnu úlohu, pričom v ľudskom organizme pôsobia podobne ako vitamíny.

Z ďalších priaznivých fyziologických účinkov môžeme vyzdvihnúť antibakteriálne, antiparazitárne, hepatoprotektívne a antivírusové účinky. Majú aj antimutagénny účinok, inhibujú glykozyltransferázovým enzýmom, zabraňujú výskyt zubného kazu, blokujú lipidovú peroxidáciú, ba majú aj protinádorový účinok. Bol potvrdený ich cytotoxický účinok u nádorových buniek. V prípade popálenín a poškodenia pokožky flavonoidy stimulovali tvorbu epitelu.

 

O fyziologických účinkoch antokyinínov je dôležité vedieť, že pôsobia predovšetkým

v zažívacom trakte a obehovom systéme. Inaktivujú voľné radikály, vo fosfolipidovej vrstve biomembrán inhibujú peroxidáciu lipidov, znižujú oxidačné poškodenie LDL, a tým aj riziko vzniku aterosklerózy.

 

ZLOŽENIE: 100% Aronia melanocarpa, 470 mg/tobolka, obal kapsle: HPMC (hypromelosa). Kapsle sú rastlinného pôvodu a sú vhodné i pre vegetariánov či vegánov.
 
Recenzia (0)

Napísať recenziu



Poznámka: HTML nie je preložené!

-            +

Odoslaním recenzie súhlasíte s jej uverejnením. Zároveň súhlasíte s uverejnením všetkých osobných údajov, ktoré ste uviedli v texte recenzie a svoje meno. Osobné údaje spracovávame v súlade s dokumentom o Ochrane osobných údajov.