RYBÍ OLEJ - LEMON OMEGA-3 MNOŽSTEVNÉ ZĽAVY

RYBÍ OLEJ - LEMON OMEGA-3 MNOŽSTEVNÉ ZĽAVY

Kód produktu:
Dostupnosť:
Skladom
Cena: 8,94€9,90€ Bez DPH: 7,45€
3 ks a viac - 8,50€
Popis
Vysoko čistený RYBÍ OLEJ s príchuťou citrónovou.

54 dávok pre dospelého -270 ml

108 dávok pre dieťa

MNOŽSTEVNÉ ZĽAVY:
OD TROCH KUSOV  8,50 € ZA KUS

EXPIRÁCIA: 06/19

RYBÍ OLEJ OMEGA-3 HP citrón

Obsahuje až 40% omega-3 v prirodzenej, ľahko vstrebateľnej  forme.

 

Najvyšší stupeň čistoty HP výrazne prevyšuje normy na obsah toxických prímesí stanovené v  Európskom liekopise.  Vysoko čistý olej je vhodný na dlhodobé denné užívanie.

Olej je dezodorizovaný - zbavený zápachu po rybách.

 

ZLOŽENIE:

5 ml ( 4,6g) obsahuje -

EPA: 874mgDHA: 598mgALA: 368mg,

minimálny celkový obsah omega-3: 1840mg

 

 

Dávkovanie:

Dospelí preventívne: 1 čajovú lyžičku denne spolu s jedlom

pri ochorení : 1 polievkovú lyžicu denne spolu s jedlom

Deti od 3 rokov : 1/2 kávovej lyžičky denne spolu s jedlom

Deti od 6 rokov : 1 čajovú lyžičku denne spolu s jedlom

 

 

Účinok Omega-3 tukov na zdravie:

 

  • znižujú riziko srdcových ochorení
  • znižujú krvný tlak
  • pôsobia protizápalovo ( zmierňujú účinky astmy, artritídy, migrény.)
  • pomáhajú pri zelenom očnom zápale a degenerácií žltej škvrny sietnice (starecké starnutie zraku), pri syndróme suchého oka
  • sú prírodným antidepresívom
  • redukujú riziko rakoviny
  • sú základným kameňom našej imunity
  • veľmi dôležité užívať v tehotenstve a počas dojčenia
  • japonské ženy, ktorých jedalníček je prirodzene bohatý na omega-3 tuky a fytoestrogény ( v sóji)  netrpia tzv. návalmi tepla v období menopauzy

Medzi tukmi je rozdiel - rozdiel, na ktorom závisí naše zdravie.

Aj keď mnoho lekárov považuje nasýtené živočíšne tuky za veľké zlo, ešte väčším problémom je nerovnováha medzi tukmi rastlinnými.

Moderná, vysoko rafinovaná a spracovaná strava sa spolieha predovšetkým na omega-6 mastné kyseliny. Napríklad, pri výrobe šalátových dresingov, keksov, dobošiek, pečených výrobkov, margarínu a ďalších spracovaných potravinárskych produktov. Tieto tuky, sú síce pre život nevyhnutné (esenciálne), ale pri nadbytočnej konzumácii a nerovnováhe paradoxne spôsobujú riziko zvýšeného výskytu zápalov, srdcových chorôb, rakoviny a iných ochorení.

Na rozdiel od omega-6 mastných kyselín pôsobí veľké množstvo esenciálnych olejov v strave úplne opačne, pretože pomáhajú obnoviť rovnováhu medzi tukmi prijímanými v potrave. 
Môžete navrátiť omega-3 mastné kyseliny do svojej stravy tým, že zvýšite ich konzumáciu. Ako?
Jedzte viac viac rýb alebo používajte čistý rybí olej zbavený zápachu, a zaraďte tiež do svojho jedálnička mleté ľanové semiačko.

Prvé zmeny, ktoré si pravdepodobne všimnete, bude váš mladistvejší vzhľad, zdravšia pokožka a zmiernenie, alebo vymiznutie bolestí v kĺboch. Hlavne však znížite dlhotrvajúce riziká spojené s vážnymi ochoreniami.


Je veľmi rozumné obnoviť rovnováhu v prospech tukov omega-3. 

 

Biologické účinky kyseliny alfa lipoovej - ALA

 

  • Kyselina alfa-lipoová svojim univerzálnym pôsobením ovplyvňuje mnohé biologické procesy s vedecky zdokumentovanými mechanizmami:
  • zúčastňuje sa energetického metabolizmu

 

Chráni mitochondrie, ribozómy, zvyšuje schopnosť vytvárať energiu

 

  • Antioxidačným pôsobením chráni DNA pred mutáciami
  • Ukončuje vnútrobunkové zápalové procesy

Znižuje aktivitu NF-kappaB – hlavného zápalového faktora  a rakovinového bujnenia

 

  •  prerušuje využitie sacharidov rakovinovými bunkami, prispieva k ich vyhladovaniu a aktivácii apoptózy, čiže programovanej bunkovej smrti

 

Pôsobí regeneračne pri všetkých formách poškodení nervov a neuropatiách

 

  • Prispieva k neuroprotekcii - k ochrane neurónov

 

Zabezpečuje tvorbu imunoglobulínov a funkčnosť imunitného systému

 

  • Opravuije funkčné poruchy imunitného systému

 

Detoxifikuje od jedov, toxických liekov, ťažkých kovov

 

  • Chelatuje, čiže viaže nadbytok medi – obmedzuje rakovinovú angiogenézu (čiže vývin nových ciev. Je bežnou súčasťou normálnych telesných procesov ako vývin embrya, hojenie rán, menštruácia a vývin placenty. Každé tkanivo v tele človeka potrebuje výživu k svojmu rastu a fungovaniu, ktorú mu zabezpečujú cievy. Každé novovzniknuté tkanivo vysiela prostredníctvom VEGF (vaskulárny endoteliálny rastový faktor) signál na vznik nových ciev. VEGF svoju úlohu však zohráva aj pri mnohých ochoreniach, medzi ktoré patrí aj rakovina. Už v 70. rokoch minulého storočia sa predpokladala závislosť rastu nádoru od vytvorenia krvných ciev.)

 

Obnovuje účinok inzulínu, znžuje inzulínovú rezistenciu

 

Recykluje antioxidačnú kapacitu vitamínov C a E

 

Zvyšuje hladinu glutatiónu - nízke hladiny glutatiónu sú spojené s množstvom chorôb, napr. aterosklerotické komplikácie,tvorba zákalu oka, poškodenie pečene, zvýšené riziko rakoviny, Parkinsonova a Alzheimerova choroba. Poruchy imunity sú spojené s nedostatkom glutatiónu (cysteínu) a možno ich upraviť. Významnou mierou sa podiela na detoxikácií tela. Zlé stravovacie návyky, starnutie a účinok ťažkých kovov znižuje dostupnosť glutatiónu.

 

Neutralizuje proteíny tepelného šoku

 

Zamedzuje fibróze obličiek, pomáha zachovať ich filtračnú schopnosť

 

Schizofrénia a omega-3 tuky.

Schizofrénia  je vážne duševné ochorenie, ktorým trpí asi jedno percento obyvateľstva, teda na Slovensku asi 50 tisíc ľudí. Ide o ochorenie spôsobené poruchou činnosti mozgu, ktoré najčastejšie začína v najnádejnejšom období života človeka, na prahu dospelosti, a výrazne zasiahne nielen život chorého, ale celej rodiny. Táto porucha spôsobuje, že chorý sa odcudzuje svojmu okoliu, pociťuje chaos, stiesnenosť a stratu kontroly nad sebou. Udalosti každodenného života získavajú pre neho nenormálny, často zlovestný význam. 
Testy ukazujú, že typickými javmi u schizofrenikov sú nízke hodnoty omega-6 a omega-3 mastných kyselín v červených krvinkách. Molekuly fosfolipidov, nachádzajúcich sa v červených krvinkách obsahujú polynenasýtené mastné kyseliny tvoria všetky bunkové membrány vrátane mozgových. Jedna teória tvrdí, že schizofrenici sa rodia s genetickým defektom, ktorý spôsobuje rozklad membránových fosfolipidov vo veľkom množstve. Psychiater Prof. Malcolm Peet z anglického Sheffieldu uvádza, podávaním omega-3 dochádza k výraznému zlepšeniu schizofrenických symptómov u pacientov, ktorým bolo podávané denne 10g koncentrovaného rybieho oleja. 
Prof. Malcolm Peet daľej uvádza, že ešte nie je známe, prečo je EPA tak účinná, zatiaľčo DHA nie. Jednou z možností môže byť fakt, že EPA bráni enzýmom, ktoré spôsobujú nadmernú stratu membránových fosfolipidov, ale DHA túto zabraňujúcu schopnosť nemá.
Na základe výsledkov viacerých štúdií odporúča nenahrádzať štandardnú liečbu schizofrénie liekmi, alezaradiť omega-3 mastné kyseliny ako prospešnú súčasť liečby s nasledovnými odporúčaniami:

Všetci dospelí by mali konzumovať ryby minimálne 2x týždenne.

Pacienti s psychickými ochoreniami minimálne 1g čistej EPA+DHA denne
Enzýmy nášho tela dokážu premeniť alfa-linolénovú omega-3 (ALA), ktorú získavame napríklad konzumáciou ľanového oleja, na EPA. Biosyntetická premena však prebieha v rozsahu maximálne 10% a zvyšujúcim sa vekom táto schopnosť klesá. Preto je výhodnejšie, ak potrava obsahuje už hotovú EPA (rybí tuk), hlavne u starších ľudí. 
Je potrebných ešte veľa výskumov, ale nová nádejná teória hovorí, že EPA zastavuje nadmerný rozpad životne dôležitých fosfolipidov.

 

 

Alzheimerova choroba - spojitosť so zápalovými procesmi

Ako ukázali výsledky pitvy, Alzheimerova choroba má spojitosť so zápalovými procesmi.

Prvky podporujúce zápaly boli najviac koncentrované v tých častiach mozgu, kde prebiehali najväčšie poškodenia spôsobené touto chorobou. Pokiaľ sa teda chcete vyhnúť poškodeniu vašeho cenného mysliaceho aparátu, mali by ste sa uistiť o tom, či je vaša strava plná prírodnej protizápalovej stravy obsahujúcej tuky typu omega-3. Zároveň konzumujte potraviny obsahujúce dostatokantioxidantov, ako sú vitamíny A, E a Cselén, prírodný karoténpolyfenoly a bioflavonoidy k ochrane vašeho mozgu a tkanív proti oxidačnému poškodeniu.

 Niektorí tvrdia, že aj isté druhy korenia majú priaznivý vplyv na funkciu mozgu. Najmä bazalkačierne koreniemäta a šalvia.

Liek na Alzheimerovu chorobu momentálne neexistuje, dajú sa potláčať len jej príznaky. Preto každý objav v tejto oblasti znamená nádej. Tak ako krvný test, ktorý by mal odhaliť nebezpečenstvo jej prepuknutia až šesť rokov predtým, než sa prejavia prvé príznaky.

V západnej Európe trpí na Alzheimerovu chorobu 5,4 milióna ľudí a chorých bude pribúdať. Organizácia Alzheimer Europe preto na kongrese v Paríži vyzvala Európsku úniu, Radu Európy a Svetovú zdravotnícku organizáciu, aby sa boj proti tomuto ochoreniu stal prioritou zdravotníctva na starom kontinente.

Varovné signály: 

• Čerstvá strata pamäti postihujúca profesionálnu zručnosť 
• Ťažkosti pri vykonávaní známych úloh 
• Problém nájsť vhodné slová 
• Dezorientácia v čase a priestore 
• Znížená úroveň úsudku 
• Problémy s abstraktným myslením 
• Strácanie vecí
• Zmeny nálady a správania
• Zmeny osobnosti
• Strata iniciatívy

 

Nádej tiež z kurkumy 
Látku, ktorá pomáha imunitnému systému odstraňovať beta-amyloidové povlaky, ničiace chorým s Alzheimerovou chorobu mozog, izolovali vedci z kurkumy. Túto trávnatú rastlinu poznáme skôr pod názvom kari. Pátrali po tom, ktorá z látok obsiahnutých v kurkume podnecuje bunky imunitného systému zvané makrofágy k odstraňovaniu hmoty, ktorej sa nervové tkanivo nedokáže zbaviť a ktorá nás postupne pripravuje o rozum.

Predovšetkým však pomáha neustále zamestnávanie mozgu. Pre pamäť a duševné zdravie je dobré mozog zaťažovať riešením úloh, stolných alebo počítačových hier, hádaniek.

 

 

Problémy s pokožkou

 

Poklesom hormonálnej aktivity pleť stráca svoju pevnosť a dochádza k narušeniu jej bunkovej stavby. Omega 3 účinne vyživuje a regeneruje bunečnú štruktúru a pri pravidelnom užívaní spomaľuje proces starnutia.

EKZÉMY - odhaduje sa, že asi 25% populácie má kožný problém - jednou z príčín svrbiacej pokožky je ekzém. Prevláda najmä u detí. Atopickí pacienti majú majú nadmerne aktívny imunitný systém a preto sa ich pokožka ľahko zapáli. Liečba je podobne ako u iných ochorení zameraná na zmiernenie prejavov ochorenia a nie na odstránenie príčin.
U väčšiny pacientov platí, že pri správnej liečbe a vyhýbaní sa alergénov, môžu svoj stav výrazne zlepšiť.

Podľa výsledkov štúdie publikovanej v odbornom časopise British Journal of Dermatology došlo po osemtýždňovom podávaní doplnkov stravy s obsahom DHA k zlepšeniu stavu o 23 %. Tento výsledok súčasne sprevádzal významný pokles hladiny zápalových markérov.

„V tejto dvojito zaslepenej štúdii s náhodným výberom, kontrolovanej placebom sme dokázali, že denné podávanie 5,4 g omega-3 nenasýtenej mastnej kyseliny DHA viedlo ku klinicky významnému zlepšeniu stavu atopického ekzému v porovnaní so vstupnými hodnotami,“ napísali vedci vedení Margittou Worm z berlínskej univerzitnej nemocnice Charite.

Známky zápalu a imunitnej odpovede, ktoré sa merali hladinou imunoglobulínu E (IgE), boli znížené len v skupine užívajúcej DHA.

Omega-3 nenasýtené mastné kyseliny, predovšetkým EPA (eicosapentaenová) a DHA sú známe pre svoju schopnosť napomáhať správnu funkciu mozgu a chrániť zdravie srdca.

Táto nová štúdia ukazuje, že mastné kyseliny môžu byť prínosom aj pre ľudí s atopickým ekzémom, hoci vedci zdôrazňujú, že na potvrdenie týchto výsledkov bude potrebné zorganizovať rozsiahlejšie štúdie.

  Zdroj:  "Docosahexaenoic acid (DHA) supplementation in atopic eczema: a randomized, double-blind, controlled trial"; C. Koch, S. Dölle, M. Metzger, C. Rasche, H. Jungclas, R. Rühl, H. Renz, M. Worm; British Journal of Dermatology; Volume 158, Issue 4, Page 786-792

 

Nenasýtené mastné kyseliny ovplyvňujú funkciu kože viacerými spôsobmi. 
Nedostatok spôsobuje poruchy bariérovej funkcie, suchú, atopickú kožu, psoriázu, zápaly a akné. Nové výskumy zároveň prinášajú povzbudzujúce poznatky že zvýšený diétny príjem nenasýtených mastných kyselín pôsobí na pokožku omladzujúco – rejuvenizačne, pôsobí proti chronologickému stárnutiu a stárnutiu spôsobeného UV-lúčmi.
U mnohých kožných ochorení, vrátanie lupienky (psoriázy), sa vyskytujú zápalové časti. Obvykle to znamená, že omega-6 eikosanoidy vyvolávajúce obtiaže odštartujú trvalý zápal v koži i napriek tomu, že sa v nej nevyskytuje žiadna infekcia práve tak, ako sa to deje v cievach, kĺboch a svaloch. 
Omega 3 majú schopnosť nad nimi držať kontrolu tým, že „súperia“ o získanie rovnakých enzýmov, ktoré tuky typu omega-6 potrebujú k premene na eikosanoidy.

Japonskí lekári zaznamenali zlepšenie červenej šupinatej pokožky u šiestich zo siedmich pacientov trpiacich lupienkou, ktorí denne užívali 3,6 g EPA (z rybieho tuku). Testy zároveň ukázali výrazný pokles omega-6 eikosanoidov, ktoré sú zodpovedné za zápaly.

 

AKNÉ - Epidemiologické štúdie poukázali na znížený výskyt akné v komunitách so zvýšeným príjmomomega-3 mastných kyselín (Schaffer a kolektív 1989). V štúdii Hitcha a Greenberga (1961) sa potvrdil znížený výskyt ako aj intenzita prejavov akné u dospievajúcej mládeži konzumujúcej väčšie množstvo rýb a produktov z mora.
Posledná štúdia autora Logan a kolektív (2007) skúmala vplyv pridávania omega-3 do potravy za účelom redukcie prejavov akné. Omega-3 viedli k inhibícii syntézy (zníženiu tvorby) prozápalových leukotriénov (LTB-4) a tým k rzníženiu produkcie mazu a zníženiu zápalu o 70%. Z výsledkov jasne vyplýva že suplementácia – podávanie rybieho oleja ako zdroja omega-3 kyselín môže zlepšovať liečbu akné a u zdravej populácie pôsobiť preventívne.

 

OCHRANA PRED UV 

Ochrana pred UV-žiarením je veľmi dôležitá z dôvodu zamedzenia predčasnému stárnutiu kože a degradácii kolagénu. Omega 3 EPA zmierňuje UV-žiarením indukované poškodenie a tým pomáha pokožke zachovať mladistvý vzhľad (Sies & Stahl, 2004).

 

OMEGA-3  - "potrava mozgu" 

Mozog je orgán s najväčším podielom tuku - takmer z dvoch tretín sa skladá z fosfolipidov. Tie predstavujú základ membrán nervových buniek, ich “obal”, cez ktorý prechádzajú všetky spojenia medzi nervovými bunkami v mozgu i v tele. DHA je hlavná štruktúrna mastná kyseliny v mozgu, ktorá sa vyskytuje najmä v sivej kôre mozgovej, v membránach synaptických komunikačných centier, mitochondriách a vo fotoreceptoroch v sietnici. Najmä To, čo jeme sa  dostáva do týchto membrán a tvorí ich osnovu. Omega-3 zohrávajú nenahraditeľnú úlohu pri vytváraní štrukturálnych a funkčných vlastností membrán nervových buniek zahrňujúc citlivosť receptorov, vodivosť neurosignálov a tvorbuneuroprenášačov.

 

Počas tehotenstva je plod úplne závislý od prísunu DHA z materských zdrojov.

V období vývoja plodu placenta transportuje arachidónovú kyselinu a DHA z matky do plodu. V treťom trimestri tehotenstva je zaznamenaný veľký prírastok DHA v pečeni, mozgu a sietnici  plodu. Tehotenstvo vedie k postupnému vyčerpaniu materskej plazmovej hladiny DHA, pravdepodobne následkom zvýšenia prísunu týchto látok plodu na rozvoj jeho nervovej sústavy. V dojčenskom období sa potreba DHA zabezpečuje materským mliekom a v predškolských rokoch najmä konzumáciou rýb bohatých na omega-3 nenasýtené mastné kyseliny – makrely, lososa, sardiniek – a rybím olejom.3

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie a FAO (Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo) by mali tehotné ženy prijímať denne najmenej 2,6 g omega-3 nenasýtených mastných kyselín, z toho 100 – 300 mg DHA, na zabezpečenie potrieb ich plodu alebo dojčeného dieťaťa. Doplnkové štúdie ukázali, že deti matiek užívajúcich esenciálne mastné kyseliny a DHA majú vyššie IQ skóre a lepšie sa psychomotoricky vyvíjajú. DHA kyseline sa tiež pripisuje zvyšovanie hladiny neurotransmitera serotonínu a pamäť podporujúcej látky acetylcholínu.

Podávanie omega-3 nenasýtených mastných kyselín pomáha zlepšovať pozornosť; preukázalo sa aj zlepšenie čítania, pravopisu, zvýšenie duševnej pohody, reaktivity, mentálnej výkonnosti. Potvrdila sa súvislosť medzi hladinou kyseliny dokozahexáenovej v krvi a vyšším skóre v teste posluchovej chápavosti a rozšírení slovnej zásoby.

Príjem esenciálnych mastných kyselín a DHA v predškolskom období môže mať priaznivý vplyv na prevenciu porúch pozornosti spojených s hyperaktivitou a predpokladá sa tiež zvýšenie schopnosti učiť sa a študijnej výkonnosti!

 

DEPRESIA

Výsledky klinickej štúdie Dr. Rudina z 80. rokov so 44 zúčastnenými pacientami trvajúcej 2 roky ukázali, že sa na konci štúdie sa väčšina zúčastnených cítila kľudnejšie a menej úzkostlivejšie, ako predtým. Doktor Rudin bol jedným z prvých amerických lekárov, ktorí liečili pacientov pridaním omega-3 tukov do ich stravy a zároveň znížením alebo úplným vylúčením omega-6 tukov a margarínu. 
Od tej doby poukazujú odborníci na to, že ľudia, ktorých hlavným zdrojom bielkovín sú ryby, trpia depresiami vo veľmi malom množstve. Joseph R.Hibbeln a Norman Salem,jun., z NIH tvrdí, že obyvateľstvo Severnej Ameriky a Európy trpí depresiami desaťkrát viac, ako obyvatelia Tchajwanu. Vysoká konzumácia rýb a tým nizky výkyt depresií je tiež v Japonsku a Honkongu.

Vedci sa domnievajú, že popôrodné depresie matiek môžu mať spojitosť s veľmi nízkou hladinou DHA, teda jej rezervy DHA boli vyčerpané v prospech dieťaťa, pretože prístup omega-3 nebol počas tehotenstva dostatočný. Rovnako vážne depresie bežne sa vyskytujúce u alkoholikov môžu mať spojitosť s omega-3 tukmi, kedy alkohol vyčerpáva DHA v mozgu.

 

KĹBY a OMEGA-3

 

Všetky tkanivá ľudského tela vrátane kĺbov pozostávajú z buniek, ktoré chráni bunková membrána. Základným stavebným prvkom membrán sú omega-3 mastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú v rybom oleji. Tieto cenné polynenasýtené mastné kyseliny chránia bunkovú membránu a majú protizápalové účinky, ktoré, ako sa ukázalo, tlmia bolesť a opuchy pri reumatickej artritíde.

 

Reumatizmus, artritída a bolesti kĺbov

Pretože dnešné liečebné prostriedky často nemajú uspokojivé výsledky a je pri nich riziko vedľajších účinkov, skúšajú sa iné liečebné postupy. Viacero klinických štúdií z mnohých krajín preukázalo, že Omega-3 mastné kyseliny majú často pozitívny vplyv na artritídu.

Užívaním vysokých dávok Omega-3 mastných kyselín, napríklad pravidelným prijímanim vo forme tekutého rybieho oleja -  sa môže u reumatikov zmeniť rovnováha v takzvanej prostaglandínovej syntéze tak, že dôjde k protizápalovému pôsobeniu a vývoj reumatoidnej artritídy sa môže zastaviť. Ďalšie výskumy potvrdzujú, že tým pádom sa deformácia kĺbov nevyvinie, postihnutie je mierne a kĺby sa u niektorých pacientov zahoja.

Škótsky výskum 64 pacientov trpiacich artritídou preukázal, že konzumáciu protizápalových liekov, ktoré dráždia žalúdok a ďalšie časti tráviacej sústavy, bolo možné výrazne zredukovať. Po troch mesiacoch sa zistilo priaznivé pôsobenie Omega-3 mastných kyselín, pričom efekt placeba nebol žiadny. Pomocou Omega-3 mastných kyselín je možné udržiavať túto chorobu v šachu s oveľa menšími dávkami liekov, než sú bežné dávky (zdroj: Scand. J Rheumatol. Vol.21 číslo 4, 1992).

Nórske, holandské a viacero amerických výskumov tiež ukázali, že Omega-3 mastné kyseliny spôsobujú zreteľné zlepšenie stavu pacientov trpiacich artritídou. Výsledky sú tým lepšie, čím vyššia je konzumácia a liečba nemá vedľajšie účinky. Účinky sa v rámci jednotlivých výskumov líšia, ale vo všeobecnosti Omega-3 mastné kyseliny znižujú počet výskytu bolestivých kĺbov, ich opuchnutie a zmierňujú rannú stuhnutosť, ktorá je spôsobená chorobou, a tiež únavu.

Známe sú tiež priaznivé účinky Omega-3 pri lupienke, ekzéme a iných zápalových ochoreniach. Pôsobenie na artritídu zapríčinenú opotrebením, kde zápal nie je taký výrazný, nie je tak isté, malý prieskum však aj tu priniesol dôkazy pozitívnych účinkov.

 

Naša moderná strava je príčinou väčšiny týchto problémov. Strava našich predkov sa prejavuje na ľudských génoch, ale tie nie sú prispôsobené dnešnému stravovaniu. Naši predkovia sa tisíce rokov živili mäsom, rybami, ovocím a zeleninou. Nejedli biely chlieb, nepoužívali cukor a ich strava neobsahovala žiadne konzervačné látky a pod. Jedlo obsahovalo menej tuku a viacero esenciálnych kyselín, s rovnakým množstvom Omegy-6 a Omegy-3. 
 

Rovnováha medzi Omega-6 a 3 je dôležitá pre celý rad významných väzieb v ľudskom organizme. Telo nevie samo vyrábať Omega-3 a preto sa mu musí dodávať prostredníctvom doplnkov stravy. S narastajúcou ponukou produktov sa stále častejšie objavuje jedna z najkontroverznejších a diskutovaných otázok, akou jekvalita omega-3 produktov a používanie náhrad prirodzených triglyceridových foriem mastných kyselín polosyntetickými etylestermi.

Väčšina kapslí predávaná v EÚ s obsahom koncentrátov rybieho oleja obsahuje etylestery. Len malá časť predávaných koncentrátov sú prirodzené triglyceridy. Je to preto že ďaľší výrobný medzistupeň, prevod etylesteru späť na triglycerid je technologicky náročný a zvyšuje cenu výsledného produktu.

Vo väčšine prípadov sa žiaden výrobca touto slabou stránkou svojho výrobku nechváli a etytesterovú formu  omega-3 mastných kyselín radšej neuvádza, smernice EÚ to zatiaľ neprikazujú.

Rybí olej prijatý v potrave sa vstrebáva v tenkom čreve pomocou žlčových kyselín. V sliznici tenkého čreva prebieha enzymatický rozklad na glycerol a mastné kyseliny. Prenos krvou sprostredkujú častice nazývané chylomikróny, ktoré sa vytvárajú zo spätne glycerolom viazaných mastných kyselín. V pečeni prebieha ďaľšie štiepenie na mastné kyseliny a ich premena na rôzne formy fosfolipidov, prípadne spätná esterifikácia na triglyceridy. 
Trávenie etylesterov prebieha odlišne pre chýbajúci glycerol v molekule.

Pankreatické enzýmy majú približne 50-krát menšiu schopnosť rozštiepiť etylester na etanol a mastné kyseliny. Následne, aby mohli byť mastné kyseliny prenesené krvou, musia sa premeniť na triglyceridy a vytvoriť častice nazývané chylomikróny. Na vytvorenie chylomikrónov potrebujú spätne naviazať glycerol. Tu ale vzniká problém s chýbajúcim glycerolom z pôvodnej molekuly. Premena je tak výrazne spomalená a vzniká riziko oxidácie voľných mastných kyselín s tvorbou voľných radikálov. Podávaniu etylesterov ( v tobolkách) by sa mali vyhnúť ľudia s poruchami tvorby tráviacich enzýmov. Počas trávenia etylesterov dochádza k štiepeniu miolekuly a uvoľneniu etanolu. Aj keď množstvo vzniknutého etanolu je z hľadiska prijatého množstva retlatívne malé, u ľudí citlivých na alkohol po prekonaných ochoreniach pečene alebo s aktívnym ochorením pečene môže spôsobovať konzumácia kapslí s omega3- etylestermi problémy. 

Rovnako citlivé na malé množstvá alkoholu sú deti. Najvhodnejšou formou na užívanie je z pohľadu bezpečnosti prirodzený čistý tekutý rybí olej vo forme triglyceridov.

Prirodzený rybí olej sa vyznačuje vyššou vstrebateľnosťou, jeho konzumácia je úplne bezpečná aj pri oslabenej funkcii pečene, sú chemicky stabilnejšie a vhodné aj pre deti.

Rybí olej Omega-3 HP natural v prirodzenej forme najvyšším štandardom kvality. Navyše je zbavený akýchkoľvek zápachov a má neutrálnu chuť.

Mastné kyseliny nachádzajúce sa v rybách, známe svojím spomaľujúcim účinkom na starnutie ľudského mozgu, nám môžu pomôcť aj schudnúť, ak popri ich konzumácii bude aj primerane cvičiť.

K tomuto záveru prišli vedci z University of South Australia, ktorí zistili, že denné dávky rybieho oleja, obsahujúceho Omega-3 mastné kyseliny, pomohli obéznym ľuďom spáliť prebytočný tuk.

 "Kyseliny Omega-3 nájdené v rybom oleji zvyšujú spaľovanie tukov tým, že počas cvičenia zlepšujú prúdenie krvi do svalov," vysvetľuje výskumníčka Alison Hillová.

 Počas trojmesačnej štúdie vedci skúmali 68 ľudí trpiacich nadváhou a obezitou, ktorých rozdelili do štyroch skupín. Jedna skupina užívala malé dávky rybieho oleja, zatiaľ čo druhá dostala slnečnicový olej, ktorý neobsahuje Omega-3 mastné kyseliny.

 Stravovanie oboch skupín zostalo bez zmeny a všetci naďalej jedli všetko, na čo boli dovtedy zvyknutí. Popri tom všetko trikrát týždenne cvičili. Ďalšie dve skupiny užívali rybí alebo slnečnicový olej, ale necvičili.

 Štúdia ukázala, že tí, ktorí užívali rybí olej a pri tom cvičili, schudli počas sledovaných troch mesiacov v priemere o dva kilogramy, bez toho, aby zmenili stravovacie návyky. Cvičiaca skupina užívajúca slnečnicový olej neschudla, podobne ako neschudli ani tí, ktorí necvičili.

 

 

CUKROVKA

Diabetes mellitus - cukrovka je skupinou metabolických ochorení, ktorých spoločnou charakteristikou je chronická hyperglykémia (zvýšená hladina glukózy v krvi) spôsobená poruchou sekrécie alebo účinku hormónu inzulínu, prípadne ich kombináciou. Hormón inzulínu produkujú bunky pankreasu.

Vyskytujú sa dva hlavné typy cukrovky:

• cukrovka - diabetes mellitus I. typu - závislý na inzulíne

• cukrovka - diabetes mellitus II. typu - nezávislý na inzulíne

Cukrovka, diabetes mellitus I. typu je často zistený už v detstve, ale môže sa zistiť aj v dospelosti. Je charakteristický deštrukciou buniek, čo vedie k absolútnemu deficitu inzulínu.

Cukrovka, diabetes mellitus II. typu je charakteristický

Recenzia (0)

Napísať recenziu



Poznámka: HTML nie je preložené!

-            +

Odoslaním recenzie súhlasíte s jej uverejnením. Zároveň súhlasíte s uverejnením všetkých osobných údajov, ktoré ste uviedli v texte recenzie a svoje meno. Osobné údaje spracovávame v súlade s dokumentom o Ochrane osobných údajov.