OMEGA-3 HP natural rybí olej - množstevné zľavy!!

OMEGA-3 HP natural rybí olej - množstevné zľavy!!

Kód produktu:
Dostupnosť:
Skladom
Cena: 8,94€ Bez DPH: 7,45€
3 ks a viac - 8,50€
Popis
PRÍRODNÝ RYBÍ OLEJ, zbavený zápachu, bez príchute

 54 dávok pre dospelého, 108 dávok pre deti

 270ml

Pri objednávke 3 balení: 8,50 EUR/balenie

 

Obsahuje až 40% omega-3 v prirodzenej, ľahko vstrebateľnej  forme.

 

Najvyšší stupeň čistoty HP výrazne prevyšuje normy na obsah toxických prímesí stanovené v  Európskom liekopise.  Vysoko čistý olej je vhodný na dlhodobé denné užívanie.

Olej je dezodorizovaný - zbavený zápachu po rybách.

ZLOŽENIE:

5 ml ( 4,6g) obsahuje -

EPA: 874mgDHA: 598mgALA: 368mg,

minimálny celkový obsah omega-3: 1840mg

 

Dávkovanie:

Dospelí preventívne: 1 čajovú lyžičku denne spolu s jedlom

pri ochorení             : 1 polievkovú lyžicu denne spolu s jedlom

Deti od 3 rokov        : 1/2 kávovej lyžičky denne spolu s jedlom

Deti od 6 rokov        : 1 čajovú lyžičku denne spolu s jedlom

 

Omega- 3 účinky
Omega-3 môžu byť prospešné pri:

  • srdcových ochoreniach
  • znižujú krvný tlak
  • pôsobia protizápalovo ( zmierňujú účinky astmy, artritídy, migrény.)
  • pomáhajú pri zelenom očnom zápale a degenerácií žltej škvrny sietnice (starecké starnutie zraku), pri syndróme suchého oka
  • sú prírodným antidepresívom
  • redukujú riziko rakoviny
  • sú základným kameňom našej imunity
  • veľmi dôležité užívať v tehotenstve a počas dojčenia
  • japonské ženy, ktorých jedalníček je prirodzene bohatý na omega-3 tuky a fytoestrogény netrpia tzv. návalmi tepla v období menopauzy
  • pri osteoporóze

    Zloženie: Vysoko purifikovaný rybí olej z rýb z celých severských tresiek a sardiniek. Bez aditív, bez konzervantov, čistý.
    Užívanie: preventívne :    1 čajovú lyžičku - 2,5ml, denne
    pri ochoreniach: 1 polievkovú lyžicu- 5 ml, denne

 

Tuky typu omega-3 nespôsobujú priberanie nežiadúcich kilogramov, naopak môžu vám pomôcť zbaviť sa nadbytočných kilogramov.

 

ÚČINKY Omega-3 esenciálne mastné kyseliny -  majú pozitívny vplyv pri liečbe a prevencii ochorení koronárnych tepien, vysokej hladiny cholesterolu a triglyceridov. Ďalší výskum poukazuje na to, že dostatočné dávky rybieho tuku môžu byť účinné pri liečbe alebo prevencii Parkinsonovej choroby, depresie, bipolárneho ochorenia, pri hyperaktivite, alkoholizme, popôrodnej depresii, Alzheimerovej  choroby, cukrovky a rovnako artritídy.


- Veríme, že rybí olej je zázračný liek? Rozhodne nie! Sme však presvedčení, že keď je telo vyvedené z rovnováhy vplyvom mnohých zdravotných problémov, je možné si pomôcť pravidelným užívaním rybieho oleja. Rybí olej  sa zdá byť najrýchlejší, najbezpečnejší a najefektívnejší spôsob, ako získať potrebné omega-3 mastné kyseliny, ktoré väčšina ľudí potrebuje na udržanie správnej rovnováhy.

 

OMEGA -3 s dlhým reťazcom v bunkových kultúrach redukujú rast nádorových buniek u mnohých typov rakoviny.

Omega-3 mastné kyseliny s dlhým reťazcom predlžujú trvanie tehotenstva a znižujú riziko predčasného pôrodu

Predčasný pôrod predstavuje zvýšené zdravotné riziko pre novorodenca a patrí k najčastejším príčinám trvalého poškodenia zdravia, zníženého IQ a úmrtí novorodencov.

 

Sú tuky typu omega-3 dobré pre oči?

Omega-3 tuky nie sú pre oči len dobré, ale priamo nepostrádateľné.

Zelený očný zákal, ochorenie, pri ktorom veľký tlak tekutiny pôsobí na oko a ničí tým optické nervy, má mnoho rozličných príčin. Väčšina z nich má spojitosť s cievnymi problémami.

Napríklad osoby, u ktorých by sa dal predpokladať vznik zeleného očného zákalu, trpia niektorým srdcovým ochorením, majú vysoký tlak, zvýšenú krvnú viskozitu a nedostatočnú cirkuláciu krvi v karotidových tepnách, ktoré zásobujú vizuálne oblasti.
Tuky typu omega-3 spolu s rozmanitým množstvom antioxidantov v strave sú dnes známe ako najsilnejšia obrana proti  degenerácii nášho obehového systému.

 

Pri syndróme suchého oka a degenerácii žltej škvrny podmienenej vekom (starecké slabnutie zraku) odporúčame denný príjem 5g (1 polievkovú lyžicu) vysoko čisteného rybieho oleja.

Užívanie rybieho oleja je vhodné doplniť pravidelnou konzumáciou mrkvy a ovocia s farebnou šupkou (čučoriedky, červené hrozno) alebo kapslami s obsahom karotenoidových farbív pre podporu farebného videnia, luteínom a zeaxantínom. Vitamínom E užívaný dlhodobo v dávkach 100 mg denne poskytuje antioxidačnú ochranu oka.

 

Potrava bohatá na antioxidanty, EPA a DHA

V roku 2001 ukončil Národný inštitút pre liečbu očí klinickú štúdiu skúmajúcu závislosť veku a výskytu straty zraku (AREDS). Jedným z výsledkov štúdie bolo odporúčanie podávania antioxidantov vitamínu C, vitamínu E, beta-karoténu a zinku ako štandardnej súčasti starostlivosti v prevencii vekom podmienenej straty zraku.

V roku 2007 nasledovalo zahájenie následnej štúdie AREDS-2, skúmajúcej vplyv Omega-3 EPA a DHA, luteínu a zeaxantínu na prevenciu vekom podmienenej straty zraku a výskytu kataraktu. Do štúdie je zaradených 4 000 účastníkov vo vo veku 50-58 rokov. Štúdia potrvá 6-8 rokov. Predbežné výsledky sú veľmi prekvapujúce: 
Vyšší príjem DHA znižuje o 50% výskyt pokročilej cievnej (tzv. vlhkej formy) degenerácie žltej škvrny.
O 50% sa znižuje výskyt závažnej tzv. suchej formy degenerácie žltej škvrny.
U ľudí konzumujúcich zvýšené množstvo luteínu a zeaxantínu sa znižuje riziko výskytu oboch foriem degenerácie o 50%.
Existujú ďaľšie dôkazy o synergickom pôsobení karotenoidov luteínu a zeaxantínu spolu s Omega-3 v neuroprotekcii svetlocitlivých receptorov oka (Invest Ophthalmol Vis Sci 2007;48:5168-77).

 

Biologické účinky kyseliny alfa lipoovej - ALA

 

  • Kyselina alfa-lipoová svojim univerzálnym pôsobením ovplyvňuje mnohé biologické procesy s vedecky zdokumentovanými mechanizmami:
  • zúčastňuje sa energetického metabolizmu

 

Chráni mitochondrie, ribozómy, zvyšuje schopnosť vytvárať energiu

 

  • Antioxidačným pôsobením chráni DNA pred mutáciami
  • Ukončuje vnútrobunkové zápalové procesy

 

Znižuje aktivitu NF-kappaB – hlavného zápalového faktora  a rakovinového bujnenia

 

  •  prerušuje využitie sacharidov rakovinovými bunkami, prispieva k ich vyhladovaniu a aktivácii apoptózy, čiže programovanej bunkovej smrti

 

Pôsobí regeneračne pri všetkých formách poškodení nervov a neuropatiách

 

  • Prispieva k neuroprotekcii - k ochrane neurónov

 

Zabezpečuje tvorbu imunoglobulínov a funkčnosť imunitného systému

 

  • Opravuije funkčné poruchy imunitného systému

 

Detoxifikuje od jedov, toxických liekov, ťažkých kovov

 

  • Chelatuje, čiže viaže nadbytok medi – obmedzuje rakovinovú angiogenézu (čiže vývin nových ciev. Je bežnou súčasťou normálnych telesných procesov ako vývin embrya, hojenie rán, menštruácia a vývin placenty. Každé tkanivo v tele človeka potrebuje výživu k svojmu rastu a fungovaniu, ktorú mu zabezpečujú cievy. Každé novovzniknuté tkanivo vysiela prostredníctvom VEGF (vaskulárny endoteliálny rastový faktor) signál na vznik nových ciev. VEGF svoju úlohu však zohráva aj pri mnohých ochoreniach, medzi ktoré patrí aj rakovina. Už v 70. rokoch minulého storočia sa predpokladala závislosť rastu nádoru od vytvorenia krvných ciev.)

 

Obnovuje účinok inzulínu, znžuje inzulínovú rezistenciu

 

Recykluje antioxidačnú kapacitu vitamínov C a E

 

Zvyšuje hladinu glutatiónu - nízke hladiny glutatiónu sú spojené s množstvom chorôb, napr. aterosklerotické komplikácie,tvorba zákalu oka, poškodenie pečene, zvýšené riziko rakoviny, Parkinsonova a Alzheimerova choroba. Poruchy imunity sú spojené s nedostatkom glutatiónu (cysteínu) a možno ich upraviť. Významnou mierou sa podiela na detoxikácií tela. Zlé stravovacie návyky, starnutie a účinok ťažkých kovov znižuje dostupnosť glutatiónu.

 

Neutralizuje proteíny tepelného šoku

 

Zamedzuje fibróze obličiek, pomáha zachovať ich filtračnú schopnosť

 

DEGENERÁCIA ŽLTEJ ŠKVRNY

Čo je to žltá škvrna

Makula, alebo žltá škvrna, je oblasť sietnice umožňujúca ostro vidieť drobné detaily. Skladá sa z 3 miliónov svetlocitlivých zmyslových buniek, usporiadaných v jednej vrstve na ploche 0,5mm. Každá z týchto svetlocitlivých buniek je spojená s nervovou bunkou, ktorá prenáša signály zo sietnice do zrakového centra v mozgu. Názov žltá dostala pre svoju žltú farbu, spôsobenú prítomnosťou rastlinných pigmentov luteínu a zeaxantínu, ktoré chránia zmyslové bunky žltej škvrny pred slnkom (fungujú ako vnútorné slnečné okuliare).

Pamätáte sa na starú radu, že máte jesť mrkvu aby ste dobre videli? Hromadia sa dôkazy, že antioxidačné živiny, nachádzajúce sa v mnohých rastlinných potravinách, vrátane mrkvy, ostatnom červenom a žltom ovocí a zelenine a rybích olejoch sú účinné pri prevencii problémov s videním, často spojených so starnutím.

Dve hlavné príčiny problémov so zrakom v západných krajinách sú katarakty a degenerácia žltej škvrny na sietnici, spojená s vekom. Oba tieto stavy sú spojené s cukrovkou, obezitou a pokročilým vekom. I keď zrakové poruchy nie sú priamo životu nebezpečné, zlyhavajúci zrak môže spôsobiť vážne obmedzenia v nezávislosti, pohyblivosti a kvalite života.
Oxidatívne poškodenie je vážnym rizikovým faktorom v oboch prípadoch. Silnejú dôkazy o tom, že antioxidačné živiny, hlavne vitamíny A, C a E, spolu s karotenoidnými pigmentmi, luteínom a zeaxantínom, ktorý sa nachádza v ovocí a zelenine, pomáhajú pri prevencii alebo pri oddialení začiatku niektorých foriem slepoty vo vyššom veku

 

Získaná makulárna degenerácia - degenerácia žltej škvrny je najčastejšou príčinou spôsobujúcou čiastočnú stratu zraku až úplnú slepotu u ľudí staršich ako 55 rokov. Je to nezvratná chorobná zmena postihujúca približne 30% populácie nad 55 rokov. Hlavnou príčinou získanej degenerácie žltej škvrny je radikálové poškodenie citlivého tkaniva sietnice ktoré sa kumuluje narastajúcim vekom.

Žltá škvrna má veľkosť špendlíkovej hlavičky a je zodpovedná za to, čo vidíme priamo pred sebou a za naše najostrejšie videnie, čo je nevyhnutné pre čítanie, písanie, šoférovanie v noci a našu schopnosť vidieť farby.
Vedci si nie sú istí, prečo vzniká toto ochorenie. Starnutie a rodinná história sú dvoma hlavnými rizikovými faktormi. Ostatné faktory, ktoré môžu byť spojené so zvýšeným rizikom zahŕňajú:

 

  • dlhodobé pôsobenie UV-žiarenia
  • nízka hladina vitamínov A?C E a minerálov v krvi
  • fajčenie cigariet
  • vysoký krvný tlak

Pokúste sa zjesť aspoň päť porcií ovocia a zeleniny denne je rada užitočná  pre zdravý zrak, ale i  pre mnoho ostatných chorôb. Nečakajte, rýchlo si vezmite nejaké ovocie alebo zeleninu a začnite hrýzť! 
Vyberajte si hlavne tmavozelené a tmavožlté ovocie a zeleninu. Zelenina z čeľade kapustovitých, ako karfiol, ružičkový kel a brokolica je takisto vhodná. Luteín a zeaxantín sa vo veľkých množstvách nachádzajú vo vaječných žĺtkoch, kukurici a špenáte.

Esenciálne omega-3 mastné kyseliny

sú dôležitými stavebnými jednotkami svetlocitlivých receptorov očnej sietnice a nervových buniek šedej mozgovej kôry zodpovedných za spracovanie vizuálneho vnemu.Omega-3 mastné kyseliny sa najviac koncentrujú práve vo fotoreceptoroch očnej sietnice. Zabezpečujú celistvosť a funkčnosť očných epitelových buniek obsahujúcich svetlocitlivé pigmenty. Chránia bunky pred poškodením oxidatívnym stresom a tým chránia pred stratou zraku. Esenciálne omega-3 prispievajú tiež k zvýšeniu pružnosti - elasticity cievnej steny a tým k zdravej cirkulácii krvi a prekrveniu očnej sietnice.

Dokosahexaénová kyselina - DHA

Od počatia a skorého vývoja ľudského zárodku sa táto esenciálna kyselina prednostne ukladá v mozgu, v membránach nervových buniek a membránach buniek očnej sietnice (Am J Clin Nutr 2006;83:1452S-1457S). 
DHA sa svojim obsahom podieľa asi na 30-35% celkového množstva mastných kyselín v nachádzajúcich sa v oku. Je nevyhnutne potrebná pre výstavbu nervových buniek.

DHA premenená na tkanivové mediátory ovplyvňuje tvorbu leukotriénov a tým chráni bunky oka pred oxidatívnym poškodením. Táto ochrana je dôležitá v prevencii oslabenia alebo úplnej straty zraku.
Omega-3 DHA je prekurzorom neuroprotektínu D-1, ktorý priamo chráni svetlocitlivé bunky. (Neurotrophins enhance retinal pigment epithelial cell survival through neuroprotectin D1 signaling.Proc Natl Acad Sci USA. 2007;104:13152-7). 
DHA suplementácia - pridávanie do potravy určenej pre detskú výživu podporuje ostrosť videnia a rozvoj inteligencie detí (Early Hum Dev 2007;83:279-84).

 

Eikosapentaénová kyselina - EPA

Z EPA sa vytvárajú protizápalovo pôsobiace prostaglandíny chrániace prez zápalom slznej žľazy, zápalom meibomálnych žliaz viečok produkujúcich ochranný maz a zápalom povrchu oka. Zhoršená funkcia, zápal mazových žliaz viečok spôsobuje syndróm suchého oka, podráždenie a pocit pálenia. EPA pomáha stabilizovať hydrofilno-lipofilný slzný film chrániaci očnicu.

 

Alfa-linolénová kyselina - ALA

Znižuje tvorbu cirkulujúcich zápalových cytokínov spájaných so vznikom syndrómu suchého oka. Je zdrojom na tvorbu prostaglandínu PGE-1 ktorý je zodpovedný za hydratáciu, tvorbu očného maziva a zvlhčovanie očí.

 

Syndróm suchého oka

Príčiny syndrómu suchého oka:

Suché oko môže vyvolávať rad faktorov. 
Medzi najčastejšie príčiny patria:

 

  • znížená produkcia sĺz
  • reumatické, alebo interné poruchy, napr. polyarthritis, diabetes, nedostatočnosť štítnej žľazy
  • poruchy, pri ktorých sa tvoria protilátky proti endogénnym zložkám (Sjögrenov syndróm, lupus erythematosus, skleroderma)
  • kožné ochorenie
  • hormonálne zmeny v období prechodu
  • nervová paralýza, napríklad po mŕtvici
  • užívanie liekov, napr. beta-blokátorov, antikoncepčných piluliek, tabliet na spanie alebo sedatíva
  • podvýživa
  • klimatické vplyvy (teplo, suchý vzduch, ročné obdobie, klimatizácia)
  • znečistenie životného prostredia (ozón, prach, výpary rozpúšťadiel, atď.)
  • práca pri obrazovke počítača
  • chronické užívanie vazokonstrikčných očných kvapiek

    OMEGA-3 sú bezpečnou a účinnou pomocou pri syndróme suchého oka.

 

Syndróm suchého oka je charakteristický prítomnosťou zápalového procesu očného tkaniva. 

OMEGA-3 podporuje prirodzenú protizápalovú reakciu tela.

Štúdia hodnotiaca vplyv EPA a DHA na výskyt syndrómu suchého oka u 32 470 žien zistila že konzumáciou uvedených omega-3 došlo k významnému zníženiu výskytu syndrómu suchého oka. Ženy konzumujúce ryby 5x týždenne mali o 68% nižší výskyt syndrómu suchého oka v porovnaní s konzumáciou 1-krát týždenne (Am J Clin Nutr 2005; 82:887-893).

Výsledky viacerých klinických štúdií poukazujú na vysokú účinnosť podávania oemge-3 mastných kyselín pri syndróme suchého oka, ktorá prináša výhodu trvalého zlepšenia a stabilizácie hydrofilno-lipofilno-hydrofilnej trojvrstvy slzného filmu.

Očné kvapky s obsahom polymérov (hydroxypropylmetycelulóza alebo skrátene hydromelóza) neriešia príčinu syndrómu suchého oka, len dočasne nahradzujú oslabenú a nestabilnú vrstvu slzného filmu náhradným polymérovým filmom.

Z viacerých klinicky podložených dôvodov je možné odporúčať omega-3 ako primárnu liečbu a náhradné polyméry vo forme očných kvapiek len ako doplnok na prekonanie akútnych stavov.

 

 

Kvalita rybieho oleja je rozhodujúca

Prípravky obsahujúce purifikované - čistené rybie oleje sú v suplementácii vhodnejšie ako samotné ryby, nakoľko majú významne nižší obsah toxínov ako pôvodná potravina - ryby.

Omega-3 tuky sú chemicky nestabilné molekuly a veľmi ľahko podliehajú oxidácii, rozkladu. Preto je veľmi dôležitý proces výroby v ochrannej atmosfére dusíka. Čerstvosť možno ľahko rozpoznať pomocou neprítomnosti zápachu stuchnutého oleja. Čerstvý a správne skladovaný rybí olej nesmie mať stopy takéhoto zápachu. Technologicky najpokročilejší výrobcovia navyše dokážu špeciálnou molekulárnou destiláciou a absorpciou odstrániť úplne všetky toxíny a prirodzený zápach po rybách. Výsledný produkt je  čistý, svieži a bez zápachu.

 

Medzi tukmi je rozdiel

Aj keď mnoho lekárov považuje nasýtené živočíšne tuky za veľké zlo, ešte väčším problémom je nerovnováha medzi tukmi rastlinnými.

Moderná, vysoko rafinovaná a spracovaná strava sa spolieha predovšetkým na omega-6 mastné kyseliny. Napríklad, pri výrobe šalátových dresingov, keksov, dobošiek, pečených výrobkov, margarínu a ďalších spracovaných potravinárskych produktov. Tieto tuky, sú síce pre život nevyhnutné (esenciálne), ale pri nadbytočnej konzumácii a nerovnováhe paradoxne spôsobujú riziko zvýšeného výskytu zápalov, srdcových chorôb, rakoviny a iných ochorení.

Na rozdiel od omega-6 mastných kyselín pôsobí veľké množstvo esenciálnych olejov v strave úplne opačne, pretože pomáhajú obnoviť rovnováhu medzi tukmi prijímanými v potrave. 
Môžete navrátiť omega-3 mastné kyseliny do svojej stravy tým, že zvýšite ich konzumáciu. Ako?
Jedzte viac viac rýb alebo používajte čistý rybí olej zbavený zápachu, a zaraďte tiež do svojho jedálnička mleté ľanové semiačko.

Prvé zmeny, ktoré si pravdepodobne všimnete, bude váš mladistvejší vzhľad, zdravšia pokožka a zmiernenie, alebo vymiznutie bolestí v kĺboch. Hlavne však znížite dlhotrvajúce riziká spojené s vážnymi ochoreniami.


Je veľmi rozumné vo vašej strave obnoviť rovnováhu v prospech tukov omega-3. Nebudete to nikdy ľutovať.

Chcete sa dozvedieť viac? Čítajte ďalej:

Čo je vlastne mastná kyselina?

Všetky tuky sú tvorené rovnakými základnými prvkami-uhlíkom, kyslíkom a vodíkom. 
Tieto prvky sú usporiadané do molekúl, ktoré sa nazývajú „mastné kyseliny'. Mastná časť molekuly mastnej kyseliny sa skladá z atómu vodíka a kyslíka, ktoré sú pripojené na konci uhlíkového reťazca. Reťazec sa môže skladať zo štyroch až dvadsiatich ôsmych atómov uhlíka.


Mastné kyseliny sa delia na kyseliny s krátkym, stredne dlhým alebo dlhým reťazcom, podľa dĺžky tohto reťazca.

Podľa obsahu dvojitých väzieb sa delia na nasýtené, mononenasýtené a polynenasýtené.

Čo sú omega-3 tuky?

Asi len málo ľudí nikdy nepočulo o diétnom doporučení udržovať príjem tukov maximálne na hranici 30% celkového denného príjmu kalórií. Knihy a články v časopisoch sa hemžia rozličnými radami a návodmi, ako znížiť príjem tukov v našej strave, regály v supermarketoch sa prehýbajú pod váhou výrobkov s nízkym obsahom tuku, alebo úplne bez neho (fat-free), aby dosiahli cieľ a. Nie všetci si však uvedomujeme, že nie sú len zlé tuky, ale že zaradenie niektorých „dobrých' tukov do našej stravy, je priamo nevyhnutné.Co vlastne sú „dobré' tuky, a prečo sú tak dôležité pre zdravie nášho tela a mozgu?

Vysoké množstvo omega-6 tukov bez kontrolných účinkov tukov typu omega-3( teda nepomer medzi spotrebou omega - 6 a omega -3 mastnými kyselinami) podporuje vznik ochorení, ktorým sa malo zvýšenou spotrebou margarínov a slnečnicových, či iných rastlinných olejov predchádzať. Týka sa to srdcových chorôb, alergií, astmy, poruchy imunitného systému, obezity, cukrovky, depresie a dokonca i rakoviny.

Dôležitá štúdia z roku 1997 z Japonska detailne popisuje nárast všetkých týchto ochorení po prvýkrát v histórii Japonska, keď začali ľudia vo väčšom množstve konzumovať tuky typu omega-6 a prispôsobovať svoju stravu západným vzorom. 
Mnoho vedcov je dnes presvedčených , že udržať si dobré zdravie záleží predovšetkým na znovuobnovení správneho pomeru medzi oboma skupinami omega tukov v našej strave.Tuk typu omega-6 by nemal byť prijímaný trikrát viac ako tuk typu omega-3 a pri liečebných účeloch by mal byť pomer jedna k jednej.

 

Srdcovo -cievne ochorenia

Príčina vzniku infarktu myokardu

K nedokrvenosti srdcového svalu (myokardu) dochádza u väčšiny postihnutých v súvislosti s aterosklerotickým postihnutím tepien zásobujúcich srdce krvou = koronárne tepny. Pri ateroskleróze = kôrnatení ciev dochádza k postupnému usadzovaniu a ukladaniu tuku a ďalších látok do cievnej steny, kde vznikajú aterosklerotické pláty, ktoré zužujú vnútorný prierez ciev, čo pri cievach srdca vyvoláva anginu pectoris (bolesti za hrudnou kosťou, ktoré sa prejavia pri námahe). Pokiaľ dôjde k prasknutiu aterosklerotického plátu, na jeho povrchu sa začnú zhlukovať krvné doštičky, ktoré úplne uzavrú koronárnu tepnu. Oblasť, ktorá bola touto tepnou zásobovaní krvou je bez kyslíku a ostatných dôležitých živín. Pokiaľ nedôjde k veľmi rýchlemu obnoveniu prietoku krvi, vzniká akútny infarkt myokardu. Podobne dôjde k upchatiu tepny pri postupnom narastaní aterosklerotického plátu.

Príčina vzniku mozgovej porážky

Mozgová porážka nastane, keď v krvnom riečisku privadzajúcom do mozgu kyslík a živiny, praskne cievka, alebo sa upchá krvnou zrazeninou, či inou čiastočkou. Zastavenie prívodu krvi zabráni okysličovaniu postihnutej časti mozgu. Bez kyslíka nervové bunky v danej časti prestávajú fungovať a do niekoľkých minút odumierajú. Nasleduje porucha hybnosti alebo dokonca aj smrť v závislosti od toho, ktorá časť mozgu a v akom rozsahu bola poškodená.


V oboch prípadoch hrajú zápornú úlohu krvné zrazeniny. Omega-3 tuky dokážu zabrániť ich tvorbe tvorbe tým, že udržujú kontrolu nad zápal spôsobujúcim tromboxánom, vytváraným z omega-6 mastných kyselín.
Zrážanie krvi spôsobené normálnou hladinou tromboxánu je nutné, aby zabránilo prípadnému krvácaniu. Abnormálna zrážanlivosť spôsobená veľkým množstvom tromboxánu je nebezpečná. Krvné zrazeniny môžu zastaviť krvný obeh v akejkoľvek časti tela.
naznačil, že vysoká hladina omega-3 mastných kyselín by mohla fungovať rovnako ako aspirín. Aspirín dokáže redukovať krvné zrazeniny a tým zabraňuje vzniku srdcových ochorení, prakticky bez vedľajších účinkov. Omega-3 tuky rovnako zvyšujú tekutosť krvi a pružnosť erytrocytov - červených krviniek, tým predchádzajú tvorbe krvných zrazenín.
Doktor Edward N.Siguel, ktorý sa podieľa na výskume zameranom na vplyv tukov na naše zdravie, naznačil, že vysoká hladina omega-3 mastných kyselín by mohla fungovať rovnako ako aspirín. Aspirín dokáže redukovať krvné zrazeniny a tým zabraňuje vzniku srdcových ochorení, prakticky bez vedľajších účinkov. Omega-3 tuky rovnako zvyšujú tekutosť krvi a pružnosť erytrocytov - červených krviniek, tým predchádzajú tvorbe krvných zrazenín.

Tuky typu omega-3 majú tak jedinečnú schopnosť redukovať vysokú hladinu triacylglycerolov, tukov obsiahnutých v krvi. Podľa doktora Wiliama Harrisa,profesora medicíny na univerzite v Missouri, Kansas City, zvýšená hladina triacylglycerolov je jedným z dôležitých rizikových faktorov u srdcových chorôb. Tuky typu omega-3 sa v tele spoja s tukmi typu omega-6, aby vytvorili zvláštne lipidy(tuky), z ktorých sa skladajú membrány všetkých buniek nášho tela. Tieto membrány sú ako múry domu. Omega-3 a omega-6 tuky teda nielen vytvárajú eikosanoidy, ale tiež kontrolujú všetky látky, ktoré sa dostávajú do buniek aj z nich, kontrolujú ich správanie a účinok. Fungujú teda ako akési dvere. Zároveň Omega - 3 mastné kyseliny umožňujú červeným krvinkám voľnejší pohyb v drobných cievkach. To zlepšuje krvný obeh v mozgu i v srdci.


Vysoký krvný tlak

Vysoký krvný tlak - hypertenzia - nie je nervové napätie. Ľudia, ktorí majú vysoký krvný tlak, nemusia byť napätí, vystresovaní, alebo nervózni. V skutočnosti môžete mať vysoký krvný tlak a nemusíte o tom vôbec vedieť. Vysoký krvný tlak zvyčajne často nebýva sprevádzaný žiadnymi príznakmi. Preto sa nazýva aj „tichý zabijak'.
Vysoký krvný tlak môže poškodiť organizmus mnohými spôsobmi. Predovšetkým zvyšuje námahu srdca a ciev. Pretože srdce musí po dlhé obdobie pracovať ťažšie ako za normálnych okolností, má tendenciu zväčšiť sa - steny srdca zhrubnú, hovoríme o tzv. hypertrofii srdcového svalu. Mierne zväčšené srdce môže pracovať dobre, ale ak sa zväčší priveľmi, môže to spôsobiť veľké problémy. Jedným z najčastejších príznakov je dýchavica po fyzickej námahe.

S pribúdajúcimi rokmi cievy človeka tvrdnú a stávajú sa menej elastické. To nastane u každého človeka bez ohľadu na výšku krvného tlaku. U osôb, ktoré majú vysoký krvný tlak, nastane tento proces oveľa skôr. Vysoký krvný tlak zvyšuje riziko mozgovej porážky. Môže tiež poškodzovať obličky a zrak. V porovnaní s ľuďmi s normálnym krvným tlakom, sú ľudia s hypertenziou:

 

  • trikrát náchylnejší na rozvoj ochorenia srdcovocievneho systému (srdcový infarkt, zlyhanie srdca),
  • šesťkrát viac im hrozí, že sa u nich rozvinie tvorba krvných zrazenín spôsobujúca srdcové poruchy,
  • sedemkrát viac ich ohrozuje mŕtvica.

Tromboxán je ako zápalový štartér potencionálnym zužovačom tepien. Tuky typu omega-3 pomáhajú normalizovať vysoký krvný tlak zastavením nadprodukcie tromboxánu a umožnením cievam uvoľniť napätie a zvýšiť pružnosť a tým umožniť lepší prietok krvi.
Magazín New England Journal of Medicine nedávno oznámil zaujímavú informáciu, že príčinou stuhnutých a zúžených tepien (ateroskleróza), ktoré majú spojitosť s mŕtvicou a infarktom, môže byť chronický zápal v stenách ciev.

Tento zápal väčšinou začína začervenaním a svrben&

Recenzia (2)

Napísať recenziu



Poznámka: HTML nie je preložené!

-            +

Odoslaním recenzie súhlasíte s jej uverejnením. Zároveň súhlasíte s uverejnením všetkých osobných údajov, ktoré ste uviedli v texte recenzie a svoje meno. Osobné údaje spracovávame v súlade s dokumentom o Ochrane osobných údajov.