MARHUĽOVÉ JADRÁ 500g

MARHUĽOVÉ JADRÁ 500g

Kód produktu:
Dostupnosť:
Skladom
Cena: 5,52€ Bez DPH: 4,60€
Popis
MARHUĽOVÉ JADRÁ HORKÉ 500g
Marhule sú všeobecne obľúbeným  a zdravým ovocím, zdraviu prospešné účinky ich jadier sú však oveľa menej známe. Na rozdiel od sladkých jadier marhúľ, pestovaných v záhradkách a ovocných sadoch, horké marhuľové jadrá pochádzajú z malých, kyslastých  marhúľ, ktoré rastú nadivoko. Po prekrojení  ovocia sa z nich vyberie kôstka, ktorá sa pred rozbitím najprv usuší, až potom sa dostaneme k horkému jadierku s charakteristickou mandľovou chuťou. 


Marhuľové jadrá dodávajú ľudskému organizmu veľa minerálnych látok, predovšetkým horčík a draslík, ktoré sú pre náš organizmus mimoriadne dôležité.  Ak obsah horčíka v krvi čo i len jeden deň poklesne, metabolizmus neprebehne tak, ako by mal. Dôsledkom toho býva nervozita, pokles energie a nedostatočná koncentrácia. Horčík je mimochodom základným elementom rastlinného farbiva chlorofylu. Draslík je látka, ktorá je mimoriadne dôležitá pre funkciu všetkých svalov a nervov v tele. Pomáha udržiavať aj rovnováhu zásad a kyselín v organizme.


Okrem nich majú horké jadierka  vysoký obsah kyseliny listovej (známej aj ako kyseliny folovej, či vitamínu B9). Pri  metabolizme sa uplatňuje v súčinnosti s vitamínom  B1, za pomoci ktorého  zabezpečuje rast buniek a krvotvorbu.  Je nevyhnutná pre látkovú premenu bielkovín, keďže stimuluje produkciu kyseliny chlorovodíkovej v žalúdku, ktorá je potrebná pre rozklad bielkovín. 


Horké marhuľové jadrá sú však najvzácnejšie pre ich  zvýšenú obsah látky zvanej amygdalín (tiež nazývaný ako vitamín B17).Sladké marhuľové jadrá tento vitamín neobsahujú.
Účinky vitamínu B17 sa dlhodobejšie prízvukujú pri liečbe rakovinových ochorení. Horké jadierka marhúľ totiž obsahujú látky, s ktorými sa zdravý organizmus dokáže vyrovnať, ale  rakovinotvorné bunky pri kontakte s ním zanikajú. Marhuľové jadrá by sa nemali prehĺtať celé, mali by sa požuť. Ako prevencia by sa mali jadierka konzumovať v množstve 5-10 kusov denne, v prípade onkologických pacientov sa toto množstvo navýši na 30-50 kusov denne.
Marhuľové jadrá sa tiež používajú pri dráždivom kašli a tiež pri nevoľnosti.


Jadierka by sa mali konzumovať spolu so sušenými marhuľami, papájou alebo ananásom, pretože enzýmy obsiahnuté v tomto ovocí pozitívne ovplyvňujú účinok amygdalínu a taktiež spríjemňujú horkú chuť jadierok.

Krajina pôvodu: Čína


 
Recenzia (0)

Napísať recenziu



Poznámka: HTML nie je preložené!

-            +