LIESKOVÉ JADRÁ 500 g

LIESKOVÉ JADRÁ 500 g

Kód produktu:
Dostupnosť:
Skladom
Cena: 8,28€ Bez DPH: 6,90€
Popis
Napomáhajú k zdravšiemu srdcu a tiež sa preukázali ako skvelý doplnok výživy u tehotných žien.
Obsahujú aj meď a mangán, vitamín E.
Pomáhajú totiž znižovať riziko defektov u novonarodených detí.
Niektoré štúdie ich odporúčajú ako prostriedok na znižovanie zlého cholesterolu v krvi. Špeciálne u mužov.

Istý čas boli orechy všeobecne považované za nepriateľov štíhlej línie kvôli vysokému obsahu tuku.
Ale mnohé vedecké výskumy ich „očistili“.
A práve vďaka obsahu nenasýtených mastných kyselín sa dostali na zoznam potravín, ktoré sú pre organizmus prospešné aj počas rôznych detoxikačných kúr či diétnych programov.

Nenasýtené mastné kyseliny organizmus napríklad dotrebuje na to, aby sa v tele spaľovali tuky.
Bez nich to jednoducho nejde. Okrem toho pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu v krvi a udržiavať hladinu cukru na stabilných hodnotách.
Okrem toho sú orechy bohaté na vitamíny B6 či vitamín E, stopové prvky ako draslík, horčík či kyselina listová. A to sú všetko zdraviu aj kráse prospešné látky.

 

Lieskové orechy obsahujú minerály – 100 g

Železo 5,6 mg Zinok 2,9 mg
Vápnik 122 mg Mangán 7 mg
Horčík 159 mg Selén 2,5 ug
Fosfor 299 mg Meď 2 mg
Draslík 660 mg Omega3 kyseliny 88 mg
Sodík 0,1 mg Omega 6 kyseliny 7 760 mg

Lieskové orechy obsahujú vitamíny – 100 g

Vitamín A 22 IU Kyselina listová 122 ug
Vitamín B1 0,8 mg Kyselina pantoténová 1,1 mg
Vitamín B2 0,25 mg Vitamín E 17,5 mg
Vitamín B3 2 mg Vitamín K 16 ug
Vitamín B6 0,7 mg Betakarotén 13 ug
Vitamín C 7,1 mg Luteín 98 ug

Lieskové oriešky sú zásadotvorné.
Sú veľmi prospešné pri neurózach, nervovom a fyzickom vyčerpaní, pre zlepšenie pamäti a na ukľudnenie.
Sú vhodné ako posilňujúci prostriedok pre chorých, rekonvalescentov, študentov a športovcov.
Lieskovce sú ľahšie stráviteľné než vlašské orechy, alebo mandle.
Zo všetkých orechov majú najviac vitamínu E a sú bohatým zdrojom fosforu, draslíka, horčíka, vápnika, železa a medi.
Zlepšujú pamäť, upokojujú nervy, posilňujú organizmus a pôsobia preventívne proti obličkovým kameňom.

Prečo je dobré lieskovce pred konzumáciou namáčať?

Aj vám sa už stalo, že po konzumácii orechov vám bolo ťažko? Príčin môže byť viacero. Jednou z nich môže byť kyselina fytová.

Kyselina fytová je substancia, ktorá chráni semená a orechy do času, až začnú klíčiť.
Ona ich akoby obalí a bráni pred vonkajšími vplyvmi ako sú škodcovia alebo plesne, ktoré by im mohli uškodiť a znehodnotiť ich.
Kým orechom a semenám pomáha, pre človeka tak prospešná už nie je.

Vysoká konzumácia kyseliny fytovej môže u ľudí spôsobovať viaceré zdravotné problémy, vrátane tráviacich ťažkostí či dokonca viesť k podvýžive v dôsledku bránenia vstrebávaniu vitamínov a minerálov. Preto je dôležité lieskovce ( ale i iné orechy, či strukoviny) pred konzumáciou namáčať, aby sa kyselina fytová z nich uvoľnila.

Kyselina fytová je len jedným z viacerých vinníkov. Aktivácia (namáčanie) spustí v lieskovcoch klíčiaci proces. Týmto "oklamaním" orechy uvoľnia všetky svoje zamknuté poklady a my ich môžeme využiť pre vlastné dobro.

Ďalšie dôvody, prečo by ste mali lieskovce pred konzumáciou namáčať:

Odstránenie tanínov. Taníny ľudia najčastejšie spájajú s čiernym alebo zeleným čajom, prípadne červeným vínom. Na taníny je mnoho ľudí citlivých a po ich konzumácii pociťujú nevoľnosť. Namáčaním lieskovcov sa ich obsah znižuje podobne ako u kyseliny fytovej.

Blokovaná absorpcia minerálov. Keďže kyselina fytová sa viaže na niektoré minerály ( ako vápnik, horčík, železo a zinok), môže zablokovať ich absorpciu v črevách. 

Trávenie lepku. Namáčaním orechov a semien v nich aktivujete enzýmy, ktoré pomáhajú tráviť lepok. Tento proces zároveň deaktivuje blokátory enzýmov, ktoré narúšajú prirodzený tráviaci proces a vedú k problémom s trávením.
 

Prevencia syndrómu dráždivého čreva. Ako už bolo uvedené vyššie, namáčanie odstraňuje blokátory enzýmov, ktoré bránia semenám predčasne vyklíčiť, ak k tomu nie sú ideálne podmienky. Pre človeka sú však škodlivé, môžu vyvolávať v črevách zápaly a časom dokonca aj syndróm dráždivého čreva.

Podporia zdravia hrubého čreva. Namáčanie orechov a semien pomáha hrubému črevu zbavovať sa toxínov a tým dláždi cestu pre lepšiu absorpciu živín.

 

POSTUP:

  1. Vložte lieskovce do veľkej misky.
  2. Zalejte ich čistou prevarenou vodou, ktorú necháte najprv vychladnúť.
  3. Na každé 2 až 3 dcl vody pridajte 1 čajovú lyžičku soli.
  4. Zamiešajte, aby sa soľ rozpustila
  5. Nechajte orechy a semená namočené 7 hodín alebo cez noc.
  6. Vodu sceďte a orechy so semenami opláchnite v čerstvej vode.
Následne môžete orechy buď hneď konzumovať, alebo vysušiť - pri max. 150°C a odložiť do chladničky do zásoby - v chlade vydržia týždeň.


 
Recenzia (0)

Napísať recenziu



Poznámka: HTML nie je preložené!

-            +