ARGANOVÝ OLEJ BIO PANENSKÝ RAW 100 ml

ARGANOVÝ OLEJ BIO PANENSKÝ RAW 100 ml

Kód produktu:
Dostupnosť:
Skladom
Cena: 12,00€ Bez DPH: 10,00€
Popis

lisovaný z prvých a najkvalitnejších  jadier orecha Arganu. Tento veľmi vzácny a mimoriadne cenný olej je 100% prírodná organická látka bez konzervantov a prirodzene bez cholesterolu.

Je omnoho vzácnejší a drahší, ako ten najkvalitnejší olivový olej.

 

Pre jeho silné regeneračné, liečebné, protizápalové a antibakteriálne účinky sa mu hovorí aj tekuté zlato, alebo marocké zlato. Berberi používajú arganový olej po celé stáročia pri varení, liečení, aj na kozmetické účely. Argánový olej patrí preto k najvzácnejším, pretože Argánia rastie len na juhozápade Maroka medzi Atlantickým oceánom a pohorím Atlas a Antiatlas. Táto oblasť bola dokonca vyhlásená za biosférickú rezerváciu a je pod ochranou UNESCA.

 

Obsahuje 80% esenciálnych nenasýtených mastných kyselín, najmä Omega 9 a Omega 6, ktoré sú nenahraditeľné pre rast, zdravý vývoj človeka a mozgovú činnosť. Arganový olej má niekoľkonásobne vyšší antioxidačný potenciál ako olivový olej. Obsahuje karotenoidy, fytosteroly a skvalen, ktorý bráni nadbytočnej tvorbe cholesterolu.

 

Výskumy ukazujú, že arganový olej zlepšuje regeneráciu buniek, pomáha proti infekciám a nachladeniu, zmierňuje zápaly, stimuluje krvný obeh, znižuje hladinu cholesterolu, riziko kardiovaskulárnych chorôb, srdcového infarktu a tiež riziko vzniku niektorých druhov rakoviny. Je vhodný pre diabetikov/ znižuje hladinu glukózy v krvi/, posilňuje imunitný systém a priaznivo pôsobi na pokožku i vlasy.

 

ÚČINKY ARGANOVÉHO OLEJA:

 

Vyrovnáva úroveň cholesterolu v krvi

Znižuje tlak krvi

Pomáha predchádzať srdcovým chorobám

Spomaľuje rast rakovinotvorných buniek

Spomaľuje starnutie pleti a vracia jej elasticitu

Vyživuje vlasové vlákno – pôsobí proti vypadávaniu vlasov

Spevňuje lámavé nechty

Skľudňuje zápaly a zjemňuje prejavy ekzémov, akné a psoriázy

Urýchľuje hojenie rán a zjemňuje výrazné jazvy

 

POUŽITIE

 

• hlavne do šalátov

• do krémov

• do omáčok

• do polievok…

• na mäso, hydinu, ryby….. pridajte tesne pred dovarením

 

Arganovníky (Argania spinosa) sú pomerne zriedkavými drevinami. Stretnúť sa s nimi možno, ako už bolo spomínané,  hlavne v juhozápadnom Maroku vo vápencovej polopúšti Sueskeho údolia.

Vzhľadom pripomínajú olivovníky. Vyrastajú do výšky osem až desať metrov a majú sukovité pokrútené kmene. Na rozdiel od olivovníkov sa však k ich plodom dostanete ťažšie. Majú totiž pichliače, ktoré vedia pri zbere riadne poraniť ruky.

Aj samotné plody, ktoré dozrievajú v júni a júli, sa tvarom podobajú na väčšie olivy. Ibaže po dozretí sú žlté. Šupka je kyslá a hoci dužina pod ňou vonia nasládlo, chutná príliš nie je. Ak sa dostanete k jadru a rozbijete jeho škrupinu, nájdete v ňom malé, na olej bohaté semienko. Občas dve a zriedkavo aj tri.

 

Prečo je agranový olej taký vzácny?

  • Obsahuje až 80 % nenasýtených mastných kyselín
  • Je odolnejší voči oxidácii ako olivový olej
  • Má pozitívny vplyv na obehové funkcie, vyrovnáva úroveň cholesterolu v krvi, znižuje tlak
  • Pomáha predchádzať srdcovým ochoreniam
  • Zvyšuje odolnosť organizmu

 

Arganovníkové lesy zaberajú v Maroku 8 280 km² a UNESCO ich vyhlásilo za biosférickú rezerváciu. Ich výmera sa totiž rapídne scvrkla. Za posledných sto rokov asi na polovicu. Dôvodov je viacero – drevo slúži na výrobu dreveného uhlia a výrub pokračuje aj kvôli získaniu pôdy na pestovanie iných plodín. Nádejou na záchranu lesov je export arganového oleja ako vysoko ceneného produktu. Zber má prísne pravidlá. Je rozdelený podľa dedín a tradičného práva.

Výroba oleja nie je ľahká práca. Ženy sedia zhrbené na zemi a medzi dvomi kameňmi roztĺkajú škrupiny tvrdých semien, aby odtiaľ vydolovali malé jadierka. Olej, ktorý sa z nich po rozomletí lisuje, vyhľadávajú všetky významné farmaceutické firmy. Inšpiráciu našli u Berberiek. Tie po celé generácie vedeli, že ak si potrú tváre arganovým olejom, výborne ochráni ich pokožku pred horúcim a suchým vetrom vanúcim zo Sahary. Novodobé rozbory ukázali, že to spôsobuje najmä vysoký obsah vitamínu E, ktorý zabraňuje odparovaniu vlhkosti a bunkovému starnutiu.

 

Arganový olej má široké využitie v kuchyni:

  • Maročanom stačí naliať si trochu takéhoto oleja na misku a namáčať si do neho kúsky chleba, tak ako zvyknú Taliani do olivového oleja.
  • Radi tiež prilejú pár kvapiek na obľúbené marocké jedlo kuskus či do zeleninových šalátov alebo nátierok.
  • Ak chcete sladkú maškrtu – zmiešajte olej s rozomletými mandľami alebo inými orieškami a s medom - a natrite na chlieb namiesto masla

ZLOŽENIE ARGANOVÉHO OLEJA POTRAVINÁRSKEHO

 

  • 19g      nasýtené mastné kyseliny
  • 35g      polonasýtené mastné kyseliny
  • 45g      nenasýtené mastné kyseliny
  • 0g        glucidy
  • 46,2% omega 9
  • 35,5% omega 6
  • 0,1%   omega 3
  • Og       sodík
  • O,7g    vitamín E (tocopheroly )
  • Energia 828 kcal, 3400 kjoul

Ďalšie informácie

Objem: 250ml

Výrobca: Maroko

Obal: tmavé sklo, nálievka

Certifikát: ECO CERT

Koncentrácia: 100%

 

Skladujte na tmavom mieste pri teplotácho do 20°C
Spotrebujte do 12 mesiacov.

 

 
Recenzia (0)

Napísať recenziu



Poznámka: HTML nie je preložené!

-            +