PRODUKTY ZO SRÍ LANKY

Na zber čaju sa nepoužíva mechanizácia. Na najlepšie druhy zeleného čaju sa zberajú iba prvé dva listy a púčiky. Listy sa pritom nesmú poškodiť, inak by sa začal proces fermentácie. Ostávajú zelené, nezhnednú. Pri najkvalitnejšom listovom čaji ostávajú celé listy prakticky neporušené. Čaj „broken“ je z polámaných listov, je výdatnejší a silnejší ako listový čaj. Malé kúsky listov sa označujú ako „fannings“ – drvina a najmenšie „dust“ – prach. Z nadrobno posekaných lístkov sa dá rýchlo urobiť silný nálev a najčastejšie sa používajú pri výrobe vrecúškového čaju. 
Čaj, v prvom rade zelený, je omnoho viac ako jednoduchý horúci nápoj. Je nielen neoddeliteľnou súčasťou života a zvykov v ázijských krajinách, ale je aj základnou látkou v prevencii a liečbe chorôb. Je dokázané, že zelený čaj je okrem iného mimoriadnym zdrojom účinných protirakovinových látok, polyfenolov. Sú to látky, ktoré umožňujú rastline, v tomto prípade čajovníku, odolávať množstvu patogénov. Ich obsah závisí od miesta pestovania, rozmanitosti čajových odrôd i technológie spracovania. 
Zoradiť podľa:
Zobraziť:
Zobrazenie: Zoznam Vedľa seba