KURKUMA

Kurkuma pochádza z Ázie, je to rastlina - trvalka, patrí do rodiny zázvoru. 
Jej najúčinnejšou látkou je kurkumín, ktorý vďaka svojim polyfenolovým pigmentom (kurkumín je polyfenolická zlúčenina) má silné protizápalové, antibakteriálne, protivírusové a protiplesňové, ďalej antioxidačné a protinádorové účinky. Kurkuma okrem toho vo veľkom množstve obsahuje beta karotén, kyselinu askorbovú, vápnik, železo, niacín, zinok, draslík, vlákninu a flavonoidy.
Koreň kurkumy sa dá vynikajúco použiť počas detoxikačných kúr: napomáha pri trávení, zvyšuje počet enzýmov vylučovaných pankreasom, čím znižuje dyspeptické príznaky, v prvom rade nevoľnosť a nadúvanie.
Kurkuma nereaguje na teplo, t.j. kvalita a množstvo účinných látok sa počas varenia a pečenia nemenia. Nezabudnime ale, že pri konzumácii kurkumy samotnej sa jej vstrebe len veľmi malé množstvo. Na to, aby dokázala prejaviť svoje detoxikačné, antiseptické alebo antioxidačné účinky, musíme kurkumu konzumovať s inými potravinami. Postačuje na to aj štipka čierneho korenia, zázvoru alebo zopár kvapiek olivového oleja.
Zoradiť podľa:
Zobraziť:
Zobrazenie: Zoznam Vedľa seba