KREMÍK

Kremík (Si) je druhý najrozšírenejší prvok v prírode a súčasne jeden z najdôležitejších stopových prvkov.
Funkcie kremíka:

  • kremík je potrebný na tvorbu kostí (spolu so zinkom a meďou ), spojivových tkanív zdravých nechtov, kože, vlasov, chráni pred osteoporózou

  • je dôležitý na udržanie pevnosti ciev a hrá hlavnú úlohu pri prevencii srdcovo-cievnych ochorení, chráni pred lámavosťou drobných ciev a zvyšuje ich pružnosť

  • chráni pred alergiami

  • kyselina kremičitá podporuje hojenie rán, lieči zápaly a posilňuje imunitný systém

  • tlmí škodlivý vplyv hliníka a chráni pred Alzheimerovou chorobou

  • chráni pred tvorbou močových kameňov a pred zápalmi močových ciest

  • chráni pred krvácaním pri liečení tuberkulózy pľúc a pri ich zápaloch

  • omladzuje a chráni telové štruktúry pred starnutím

Výskyt

Zdroje kremíka sú: cesnak(47), cibuľa(47), paprika(6,7), pažítka(14,3), petržlenová vňať(12), pór(14,4), rajčiny(2,3), šalát(16), špenát(34), uhorky(5,6), banán(7,8), melón cukrový(8,2), ríbezle červené(7,7), ríbezle čierne(4,2), šípky(9,4) a višne(5,1). Najvyšší obsah má ovos - celé zrno(425), jačmeň, pšenica - celé zrno(8) a žito(9). Údaje sú uvedené v mg/100g. Obrusovaním pšeničného zrna sa kremík podstatne redukuje. U ostatných druhov zeleniny a ovocia sa obsah kremíka pohybuje od zanedbateľného množstva do 3,6 mg/100g. Z rastlín má najvyššie množstvo organického kremíka praslička roľná - až 0,5-0,8%

Príznaky pri nedostatku

Nedostatok kremíka v organizme sa môže spomaliť rast, vývoj kostí zubnej skloviny, spôsobuje poruchy tvorby kolagénu, kostí, zdravej kože a ciev, pri jeho nedostatku dochádza k osteoporóze, vypadávaniu vlasov, lámavosti nechtov, starnutiu pokožky, artérioskleróze, k zvyšovaniu lámavosti a priepustnosti ciev vrátane vlásočníc, spomaľuje sa hojenie rán a hnisavých ohnísk. 

 

Zoradiť podľa:
Zobraziť:
Zobrazenie: Zoznam Vedľa seba