HORKÁ TEKVIČKA

HORKÁ TEKVIČKA

Kód produktu:
Dostupnosť:
Skladom
Cena: 8,90€ Bez DPH: 7,42€
Popis

PRÍRODNÉ ANTIDIABETIKUM a IMUNOSTIMULÁTOR

 

  Balenie: 150g sypaný čaj -  nadrobno krájané sušené plody

 

EXPIRÁCIA: 5/2017 

HORKÁ TEKVIČKA -BITTER MELON - Momordicae Charantia patrí do čeľade tekvicovitých - Cucurbitaceae. V južnej Číne a Ázii sa z nej pripravujú chutné jedlá.

Tekvičky majú prirodzene horkú chuť. špecialitou Srí Lanky je slávny sambal - pripravovaný z horkých tekvičiek, kokosového mlieka a čilli papričiek.

Plody tejto popínavej pevnej rastliny, ktorá miluje slnko a teplý dážď, horké tekvičky majú podlhovastý tvar a pripomínajú 10-13 cm uhorky.

Čaj z plodov tekvičiek má výrazné liečivé vlastnosti.

 

 

Čaj z Horkých tekvičiek -  má dlhú tradíciu v Ajurvédskej medicíne, pretože:

 

 

  • blahodárne ovplyvňuje metabolické poruchy
  • pomáha znižovať hladinu cukru, resp. optimalizuje pomer cukru v krvi
  • znižuje hladinu cholesterolu a tryglyceridov
  • zvyšuje spotrebu glukózy v pečeni
  • účinne ošetruje akné
  • pomáha čistiť krv
  • aktivuje obličky a pečeň
  • reguluje krvný tlak
  • znižuje horúčku
  • pôsobí preventívne proti žlčovým kameňom
  • horká tekvička sa odporúča ľuďom trpiacim na pomalé trávenie, dyspepsiu a zápchu - vhodné doplniť účinnými probiotikami
  • plody horkej tekvičky sú zdrojom vitamínu B, C, E, fosforu a železa
  • tlmí kašeľ
  • čaj má upokojujúce účinky, napomáha zdravému spánku

 

 

HORKÁ TEKVIČKA

 

- podporuje tvorbu a vylučovanie inzulínu, pomáha znižovať zvýšené hladiny cukru. Obsahuje polypeptid ( zo skupiny flavonoidov) s účinkami podobnými inzulínu, takzvaný 'rastlinný inzulín'.

 

Horká tekvička je prírodný prostriedok na podpornú liečbu cukrovky.

 

CUKROVKA

 

Vedeli ste, že každých 17 sekúnd je jeden človek na svete diagnostikovaný s cukrovkou? Že diabtes zabíja viac ľudí než AIDS alebo rakovina prsníka? Že odhadom - 183 miliónov ľudí po celom svete  nevie, že majú cukrovku?

 

Diabetes mellitus - cukrovka je skupinou metabolických ochorení, ktorých spoločnou charakteristikou je chronická hyperglykémia (zvýšená hladina glukózy v krvi) spôsobená poruchou sekrécie alebo účinku hormónu inzulínu, prípadne ich kombináciou. Hormón inzulínu produkujú bunky pankreasu.

Vyskytujú sa dva hlavné typy cukrovky:

• cukrovka - diabetes mellitus I. typu - závislý na inzulíne

• cukrovka - diabetes mellitus II. typu - nezávislý na inzulíne

Cukrovka, diabetes mellitus I. typu je často zistený už v detstve, ale môže sa zistiť aj v dospelosti. Je charakteristický deštrukciou buniek, čo vedie k absolútnemu deficitu inzulínu.

Cukrovka, diabetes mellitus II. typu je charakteristický pre starších a veľmi často u obéznych ľudí. Je charakteristický odolnosťou buniek v tele voči inzulínu, čo potom vedie k poruche spracovania glukózy a jej nedostatku. Inzulín má často zvýšenú hladinu.

 

Horká tekvička je súčasťou alternatívnej terapie, ktorá sa používa na zníženie hladiny cukru v krvi u ľudí s cukrovkou.

  Horká tekvička obsahuje množstvo aktívnych biologických látok, najmä polypeptid-p, ktorý je veľmi podobný bovinnému inzulínu. 

Zlepšuje využitie krvného cukru v krvi a toleranciu glukózy. Účinok bol dokázaný pri použití všetkých častí rastliny, najvýraznejší je však pri konzumácií plodov, ktoré obsahujú najviac steroidných saponínov – charantínov, alkaloidov a inzulínu podobných proteínov. Práve tieto komponenty majú hypoglykemický účinok.

Horká tekvička pomáha stimulovať tvorbu a rast beta buniek pankreasu a tým aj jeho schopnosť produkovať inzulín.

 

Typ: Máte cukrovku? Tieto potraviny môžu byť veľmi nápomocné:

  • tmavo zelená zelenina - listová zelenina - kapusta, špenát
  • citrusy 
  • bobule - čučoriedky, hrozno, rajčiny
  • losos a ďalšie ryby bohaté na Omega-3 MK
  • všetky druhy fazulí
  • orechy
  • celozrnné potraviny
  • biely jogurt

 

 

 

Pitie čaju z horkých tekvičiek odporúča aj filipínsky Ústav zdravia ako jeden z najlepších bylinných liekov so schopnosťou pomôcť pri liečení problémov pečene, liečbe cukrovky a AIDS.

 

 

 IMUNITNÝ SYSTÉM

 

HORKÁ TEKVIČKA

-stimuluje imunitný systém, obzvlášť vnútrobunkovú (Th1) imunitu, čím zabraňuje množeniu vírusov a vnútrobunkových patogénov. 

Preto je čaj z horkej tekvičky vhodným doplnkom pre tých, ktorí trpia poškodením imunitného systému.

 

 

HORKÁ TEKVIČKA

Využíva sa aj antibakteriálny a antiparazitický účinok a schopnosť brániť množeniu vírusov v bunkách, vrátane vírusu Herpes simplex ( opar na perách, herpes, hepatitída, EBV, CMV, HIV.) Vzhľadom k tomu, že chronický únavový syndróm je často spájaný s herpetickými infekciami, môže byť horká tekvička užitočná aj v tomto prípade.

 

 

HORKÁ TEKVIČKA

 

Stimuláciou vnútrobunkovej imunity (Th1) podporuje deštrukciu rakovinových buniek, čím zvyšuje úspešnosť liečby onkologických ochorení.

Proteín momordín má klinicky dokázané protirakovinové účinky pri Hodgkinovom lymfóme zvierat. 

 

Rakovina krčka maternice

 

V ďalšej klinickej štúdii bola podávaná Horká tekvička pacientkam s rakovinou krčka maternice. Podávanie trvalo 45 alebo 90 dní, spoločne s rádioterapiou. V skupine žien ktorým bola podávaná Horká tekvička mali nižšiu rezistenciu (odolávanie) rakovinových buniek voči účinkom liekov meranú pomocou onko-biomarkerov. Horká tekvička zvýšila aktivitu NK-buniek, prirodzených zabíjačov, buniek zodpovedných za deštrukciu rakovinových buniek. Zvýšenie aktivity NK-buniek patrí do skupiny Th1 typu imunitnej reakcie, posilňuje vnútrobunkovú imunitu.

 

 

Rakovina prsníka

 

Protirakovinová aktivita látok Horkej tekvičky bola skúmaná in-vitro na izolovaných ľudských bunkách rakoviny prsníka. Výsledkom bolo významné zníženie delenia buniek, aktivácia apoptózy – programovaného zániku a inhibícia (obmedzenie účinkov) enzymatickej aktivity rakovinových buniek zodpovednej za šírenie do okolitého tkaniva. Práca rovnako potvrdila protirakovinové účinky prostredníctvom stimulácie Th1 celulárnej imunity.

 

 

Príprava čaju z Horkej tekvičky:

 Čajovú lyžičku (1,5g) zaliať 2,5 dl vriacej vody, vylúhovať 15 minút, čaj sa pije teplý, obvykle po jedle alebo medzi jedlami. Možnosť kombinovať s ďaľšími obľúbenými čajovinami.
Podľa potreby pijeme 1-3 šálky čaju denne.

Čaj môžeme piť aj studený ( s kockami ľadu). Je možné ho ochutiť medom a citrónom. 

 

Pre pohodlnejších a uponáhľaných: 1-3x denne 1 čajová lyžička tekvičky zapiť studenou vodou.

 

 

Doba užívania: podľa závažnosti stavu, neprerušované užívanie obmedziť na obdobie maximálne 3 mesiacov.

 

Všetky časti horkej tekvičky vykazujú antibakteriálne účinky ale nie sú účinné proti kvasinkám a plesniam. Z tohto dôvodu môže dlhodobejšie užívanie spôsobiť pokles prirodzenej mikroflóry v črevách. Preto je vhodné striedať užívanie rastliny s užívaním probiotík.

 

Horká tekvička znižuje hladinu cukru, preto je potrebné brať do úvahy zosilnenie hypoglykemického účinku pri súčasnom užívaní perorálnych antidiabetík.

 

Upozornenie: Čaj z horkej tekvičky nesmú konzumovať deti, tehotné a dojčiace ženy!

 

 

 

Chrípka

Chrípka je vysoko nákazlivé infekčné ochorenie, ktoré postihuje všetky vekové skupiny. Môže vyvolať epidémie až pandémie.

Ľudské ochorenie chrípkou najčastejšie spôsobujú chrípkové vírusy typu A a B a len ojedinele i typ C.

Vírusy chrípky každoročne podliehajú miernym genetickým mutáciam. Chrípka sa ako sezónne ochorenie najčastejšie vyskytuje v zimných alebo skorých jarných mesiacoch.

Zdrojom chrípky je nakazený človek alebo zviera. Prenáša sa kvapôčkovým spôsobom, t.j. hovorením, kašlaním, kýchaním a podobne.

 

CHRÍPKA je prudký zápal dýchacích ciest, ktorý sa uplynutím inkubačnej doby, t.j. priemerne po 1-2 dňoch ( v rozmedzí 18 hodín - 7 dní), prejaví rýchlym nástupom horúčky, zimnicou, veľkými bolesťami hlavy, svalov, kĺbov a pocitom ťažkej únavy. Niektorí nakazení majú nutkanie na vracanie (najmä deti), chorí tiež často trpia spavosťou, možné sú aj poruchy vedomia až halucinácie ( niekedy preto býva vyslovené podozrenie na zápal mozgových blán).

Typický je suchý, dráždivý kašeľ, poprípade tiež bolesť za hrudnou kosťou.

 

KOMPLIKÁCIE CHRÍPKY

 

K najčastejším komplikáciam patrí zápal pľúc, zápal vedľajších nocových dutín, zápal stredného ucha...

K vzácnym komplikáciam patrí zápal CNS alebo zápal srdca.

 

Najohrozenejšou skupinou sú seniori a malé deti, z dôvodu komplikácií.

 

PREVENCIA:

 

Vitamín C

Vitamín D

Anýz

Zázvor

Badyán - obsahuje shikimovú kyselinu - protivírusový efekt

Cesnak, Chilli, chren - uvoľňujú hlieny

Slepačí vývar - uvoľňuje upchatý nos

Dostatočný prísun tekutín - voda, šípkový čaj, mätový čaj, zelený čaj

Dostatočný spánok a odpočinok

Otužovanie

 

HORKÁ TEKVIČKA

- pôsobí preventívne aj proti chrípke - kedže účinné látky Horkej tekvičky stimulujú imunitný systém, obzvlášť vnútopbunkovú zložku imunity Th1, čím sa zvyšuje obranyschopnosť proti vírusom.

 

 

 

 

 

Recenzia (0)

Napísať recenziu



Poznámka: HTML nie je preložené!

-            +