BIO ČAJ MATCHA

BIO ČAJ MATCHA

Kód produktu:
Dostupnosť:
Skladom
Cena: 12,84€14,85€ Bez DPH: 10,70€
Popis
BIO jemne mletý zelený čaj z Japonska

 30 x 2g

Matcha je druh zeleného čaju.

  Iba pred nedávnom sa začal konzumovať aj v Európe. Čerstvé čajové lístky sa rozomelú na jemný prášok a výsledkom je pozoruhodne zelená farba s úžasnou chuťou a výnimočnou arómou. Čaj Matcha obsahuje unikátne katechíny a aminokyseliny.

 

Matcha je 100% zelený čaj, ktorý je zomletý na jemný prášok (cca 5 – 10 mikrónov), pri ktorého výrobe nedochádza k fermentácii, nepridávajú sa žiadne farbivá, prísady ani konzervačné látky.

Pokiaľ pijete čaj Matcha, tak spotrebujete celý čajový list. To je hlavný dôvod, prečo je čaj Matcha 10x silnejší ako bežne uvarená šálka zeleného čaju.

Nedávne vedecké štúdie prišli k záveru, že Matcha obsahuje 137krát viac EGCG ako v bežnom zelenom čaji.

EGCG je najúčinnejší antioxidant bojujúci proti rakovine a výborný pomocník pri spaľovaní tukov. Pri konzumácii EGCG sa zrýchli metabolizmus o 30 – 40% a preto je tento antioxidant často využívaný v boji proti obezite.

 

 

Dávkovanie

 Čaj môžu konzumovať aj deti, ale v obmedzenom množstve

 

Od 7 – 9 rokov 2,1 gr čaju Matcha/deň

 

Od 10 – 12 rokov 3,2 gr čaju Matcha/deň

 

Dospelí 4 – 8 g čaju Matcha/deň

 

Tehotné ženy môžu konzumovať Matcha, ale v obmedzenom množstve (maximálne 4 g denne).

  

Príprava čaju Matcha

 Za studena:

 Čaj zmiešame s vodou (od 2 dl – 1,5 l podľa chuti) a poriadne pretrepeme. Doporučujeme pridať pár kvapiek limetky alebo trochu ovocného sirupu podľa chuti. Skvelú chuť docielite kombináciou čaju Matcha s vodou a bazovým sirupom.

 

Je dôležité, aby bol čaj Matcha vždy dôkladne rozmiešaný. Pri príprave za studena použijeme šejker alebo plastovú fľašu.

 

Za tepla:

 

Čaj (1 sáčok) zalejeme horúcou vodou (2 dcl) s teplotou cca 70 stupňov a poriadne rozmiešame. Pred prípravou za tepla je ideálnym pomocníkom malý šľahač mlieka na prípravu peny. Skvelú chuť docielime pridaním medu a limetky. Doporučujeme podávať s mliekom na zjemnenie chuti.

 

Čo je možné pripravovať z čaju Matcha

 

Čaj Matcha je jedinečný produkt z hľadiska rôznorodosti prípravy. Z čaju Matcha je možné pripraviť niekoľko druhov teplých a studených nápojov, koktejlov, čokolád a zmrzlín. Matcha bežne využívajú vo svojich prevádzkach nielen reštaurácie, bary a čajovne, ale tiež cukrári, šéfkuchári, pekári a ďalší. 

 

 

Rozdiel medzi čajom Matcha a kávou

 

Základným rozdielom medzi Matcha a kávou sú živiny, ktoré sa prirodzene v oboch nápojoch nachádzajú. Káva obsahuje silný stimulant.

Matcha obsahuje theofylín a theaníny, rovnako ako množstvo minerálov, vitamínov a antioxidantov.

Kofeín z kávy je veľmi rýchlo pôsobiaci stimulant, ktorý okamžite nájde cestu do krvného obehu. Účinky sa prejavia v priebehu niekoľkých minút a vrcholia v priebehu 30 až 45 minút. Vrchol účinku kávy je často spájaný s nervozitou, potením a následným oslabením či otupelosťou. Naopak účinky čaju, teda látka, ktorá sa v ňom nachádza (theofylín) funguje úplne odlišne. Matcha obsahuje množstvo živín, ktoré obmedzujú vstrebávanie theofylínu do krvného obehu okamžite, čo vedie k postupnému uvoľňovaniu energie za čas 3 – 6 hodín.

  

 

Čaj Matcha a jeho farba

 

Matcha je skutočne 100% čistý zelený čaj. Neobsahuje žiadne farbivá, prísady alebo konzervačné látky. Dôvodom smaragdovo zelenej farby je množstvo chlorofylu v čajových lístkoch spôsobené zatienením čajovníka. Štyri týždne pred každoročným zberom sú čajové oblasti úplne pokryté plachtami. Táto špeciálna tieniaca technika zabraňuje slnečnému žiareniu až o 90%, čo má za následok, že rastliny rastú takmer v tme a chýbajúce svetlo si kompenzujú nadmernou produkciu chlorofylu. Práve z chlorofylu, ktorý je obohatený o aminokyseliny, vzniká smaragdovo zelená farba.

 

 

Kvalita čaju Matcha

 

Rovnako ako pri víne, tak aj pri čaji Matcha nájdeme široké spektrum tried a akostí. Je určite dôležité zamyslieť sa nad kvalitou čaju Matcha. Medzi hlavné faktory kvality patrí:

 

CHUŤ

 - Vysoko kvalitný Matcha je jemný, hladký a mierne sladko chutiaci s minimálnym náznakom trpkosti. Sladká chuť pochádza z prirodzene sa vyskytujúcej L-theanin aminokyseliny a rastlinných vlákien. Matcha vyššej kvality by mal obsahovať minimálne 19,5 mg L-theanínu na 1 gram

 

FARBA

- Kvalitný Matcha má smaragdovo zelenú farbu a v prípade nižšej kvality sa farba mení skôr na žltohnedú. Pri nižších stupňoch kvality sa výrazne mení aj chuť čaju.

 

odborné štúdie zeleného čaju Matcha

 

 Čaj v prevencii pred rakovinou - účinky a mechanizmy

http://www.phoenixmonopol.cz/?p=29

Vplyv zeleného čaju na zdravie: výsledky odborných študií

 http://www.samoleceni.cz/vliv-zeleneho-caje-na-zdravi-vysledky-odbornych-studii

Brzdiace a preventívne účinky čaju proti rakovine

 http://www.phoenixmonopol.cz/?p=1

 

 

MATCHA 

Iba jedna porcia čaju Matcha má rovnaké nutričné hodnoty ako 10 šálok zeleného čaju. Pri bežných čajoch nie je možné využiť všetky zdraviu prospešné vlastnosti, ktoré čaj ponúka. Vzhľadom na to, že Matcha sa melie na žulových mlynoch, tak vypijete celý čajový list a tým využijete plný potencionál, ktorý tento čaj ponúka.

  

Matcha obsahuje jedinečnú a silnú skupinu antioxidantov, ktoré sú známe ako katechíny. Tie nájdeme iba v zelenom čaji. Až 60 % z týchto katechínov sú EGCG, ktoré pomáhajú bojovať proti rakovine. Epigallocatechin-3-Gallo (EGCG) tiež spomaľuje nárast telesnej hmotnosti a vstrebávanie tukov.

 

Matcha obsahuje nepomerne viac antioxidantov ako ostatné potraviny. Podľa najnovších štúdií, ktoré merajú množstvo antioxidantov, sa Matcha umiestnila na prvom mieste, pred takými špičkami ako je granátové jablko alebo čučoriedky.

 

Matcha je ideálnym každodenným zdrojom antioxidantov. Podľa Tufs University, potrebuje naše telo denne množstvo antioxidantov zodpovedajúcim 3600 až 4800 jednotkám ORAC, čo znamená, že 2 šálky denne Vám zaistia dostatočné množstvo antioxidantov, ktoré Vaše telo potrebuje.

 

 

 Matcha pomáha upokojiť myseľ, zvyšuje sústredenosť aj pamäť a zlepšuje náladu vďaka tomu, že je bohatá na ojedinelú aminokyselinu L-Theanine

Pretože sú listy pestované v tieni, sú omnoho zelenšie a tým pádom obsahujú viac chlorofylu ako bežný zelený čaj. Chlorofyl má výrazné detoxikačné účinky a eliminuje ťažké kovy a chemické zlúčeniny v tele.

 

V jednej čajovej miske čaju Matcha nájdeme až 3 gramy vlákniny. 

 Na zvýšenie potenciálu antioxidantov, ktoré Matcha obsahuje, vyskúšajte zmiešať Matcha s kvapkou citróna alebo limetkovou šťavou. Pripravte si napríklad osviežujúci Matcha ľadový čaj.

 

 

 

 

 

 

 

Recenzia (0)

Napísať recenziu



Poznámka: HTML nie je preložené!

-            +